vineri, 20 mai 2016

Visul unui adolescent

                                                                                                                         Daniela Vrabie,
bibliotecar, Filiala „Transilvania”

Adolescența este o planetă de sentimente, imagini și trăiri în care adolescentul trăiește. Adolescența! Timpul visării, timpul dorințelor, timpul speranțelor, timpul planurilor mărețe. Fiecare adolescent are propria lui lume, unde dorințele, visurile, așteptările, aspirațiile devin „realitate”.
La 18 mai, Filiala „Transilvania” a organizat o activitate mai deosebită  cu tema „Visul unui adolescent”,  în cadrul Serviciului „Adolescentul”, unde liceenii de la Liceul Teoretic „C. Negruzzi” însoțiți de profesoara lor de limba și literatura română dna Chirița Virginia s-au manifestat activi și creativi pe parcursul atelierului. Adolescentul nu poate fi decât entuziast, voios, însetat de cunoaștere, hotărât și într-o continuă căutare: căutare a propriei identități, dar și a tuturor înțelesurilor celor ce-l înconjoară. E ca și cum am fi într-un joc, în care orice e posibil, o lume. Surprizele au început chiar de la intrare în bibliotecă. Tarabă  improvizată  multicoloră  – „Vânzător de vise”, fiecare licean și-a ales câte o stea, pe fiecare din stea erau scrise cuvintele: curaj, toleranță, înțelepciune, putere, meditație, bunătate, frumusețe, adevăr, bucurie, competiție etc. Totodată, adolescența este considerată vârsta crizelor, a nesiguranței și a dramelor, a viselor „neîmplinite”, a iubirilor „imposibile” și a relațiilor „dezastruoase”. Adolescenții se simt neînțeleși, confuzi, vinovați, inferiori/superiori și uneori incapabili să facă față schimbărilor prin care trec. De aceea ei, au nevoie de îndrumare înțeleaptă, convingeri pentru a le îndruma „firul vieții” – erau atârnate maxime cu morală, ca exemplu: Nu există măreție fără visul de a fi măreț, fie în cazul aspirației unui atlet, artist sau om de știință, ori a unui om de afaceri. Scopul, intenția de a fi măreț, acestea fac toată diferența”. 
  • „Viața este un drum mare cu multe semne”.  
  • Dacă nu ai un vis al tău, alții te vor include în el”.                                                                     
  • „Încearcă să fii un om de valoare și nu neapărat un om de succes”.                                    
  • „Întotdeauna între oamenii inteligenţi există un limbaj comun”.                                                    
  • „Viaţa îţi va plăti orice preţ îi vei cere. Trebuie să ştii să ceri inteligent”.                                                
  •  „Viaţa este o tragedie plină de bucurie”.                                                                                    
  • „Trăieşte o viaţă onorabilă. Atunci când îmbătrâneşti şi te gândeşti în urmă, vei putea să te bucuri a două oară de ea.

Adolescenții s-au implicat activ și au vorbit cu sinceritate despre visurile lor, dar și lipsa de experiență, motivând că e nevoie de multă muncă, sârguință pentru a ajunge la steaua lor din vis. La finalul activității ne-au mulțumiți pentru odihna creativă de care au avut parte în cadrul atelierelor, unde au comunicat, dialogat cu semenii lor, formându-și o anumită formare și gândire în lumea lor de adolescent. Cei mai activi au fost nominalizați cu diplome din partea Filialei „Transilvania”, înmânate de  către  managerul dna P. Onciu. Diplomă de excelență ia fost decernată  dnei profesoare Virginia Chirița ca semn de apreciere de colaborare fructuoasă cu Filiala „Transilvania”.