vineri, 17 iunie 2016

Lansarea cărții: „Lecţia de politică" de Veaceslav Untilă

Cristina CATAN
Bibliotecar, Filiala „Onisifor Ghibu”

În ziua de 15 iunie 2016, la Biblioteca „Onisifor Ghibu”  a avut loc lansarea cărții –"Lecţia de politică", semnată  de Veaceslav Untilă.
Cu 60 de ani în urmă, la 15 iunie 1956 în satul Codreanca, raionul Străşeni, într-o familie de învăţători s-a născut domnul Veaceslav Untilă. El a absolvit Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice din Chişinău în anul 1978 şi Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova în 1997.
În prezent este Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Preşedinte al  Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică.
Cartea include, în ordine cronologică, începând cu anul 2011 și pînă ăn mai 2016, articolele publicate în ziarul TIMPUL. Cei care îi cunosc cărțile, nouă la număr, dar și cei care doresc să le afle abia acum s-au adunat în sala Bibliotecii „Onisifor Ghibu” pentru a vorbi despre noua carte, despre mesajul ei, despre explicarea și comentarea unor fenomene politice actuale.
Printre cei prezenți la eveniment au fost: Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă, Arcadie Suceveanu, Ion Purice, Iurie Chirinciuc, Grigore Belostecinic, colegi, prieteni și cititori ai Bibliotecii „Onisifor Ghibu”.
Invitații au vorbit despre ideile promovate de către V. Untilă de-a lungul anilor. El pledează pentru integrarea europeană și își dorește ca aceasta să fie „susținută și promovată pe toate căile posibile, deoarece este unica alternativă serioasă de viitor pentru Republica Moldova.”(pag.200)
Scriitorul Arcadie Suceveanu, Președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru-fondator al PEN-Clubului din Moldova, a semnalat: „Adesea vorbesc în această sală, însă referințele mele țin astăzi de beletristica domnului Veaceslav Untilă”, lansând și o frumoasă comparație între Mihai Eminescu și Veaceslav Untilă, aducându-i în fața unor teme comune, pe care le-au abordat ambii. Domnul Suceveanu a mai remarcat că atuul lui Veaceslav Untilă este abordarea și analiza fenomenele politice din interiorul țării.
Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice din R. Moldova, a reiterat că acest volum este ca o bună îndrumare pentru cei ce doresc să devină oameni politici.
Ion Purice, doctor în medicină, după lectura cărţii, a observat radiografii şi diagnoze referitoare la cele mai importante evenimente ce au marcat ţara noastră.
Iurie Chirinciuc, Ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, a afirmat că V. Untilă l-a molipsit de boala de a scrie, dar el încă e departe de a avea un asemenea succes la fel ca al autorului volumului „Lecția de politică”.  Apoi a adăugat: „De-a lungul timpului a demonstrat în fața tuturor că are verticalitate și curaj. Este un om al cuvântului și un patriot cu renume. Mereu a luptat pentru promovarea ideilor naționale, a limbii române, dar și, a reîntregirii spațiului românesc. Dacă am avea 51 de deputați în Parlamentul Republicii Moldova la fel ca domnul Untilă, Unirea e ca și făcută”.
La rândul său , Ministrul Apărării Anatol Șalaru, l-a decorat pe V. Untilă cu medalia „Consolidarea Frăției de Arme” a Armatei Naționale, pentru contribuția meritorie la dezvoltarea relației de colaborare, devotament și dragoste fașă de Patrie, precum și alte merite deosebite.
Dorin Chirtoacă, primarul Oraşului Chişinău, a remarcat faptul că, deşi sunt de câţiva ani împreună în „familia politică”, domnul Untilă este un om cu experienţă şi mereu pozitiv, iar Mihai Ghimpu a semnalat faptul că Veaceslav Untilă nu a scăpat nici un eveniment important ce a avut loc  R. Moldova, pe care să nu-l descrie în volumul său,  susținând ideea că fiecare din noi are gânduri frumoase, logice, dar nu toţi reușesc să le întindă pe hîrtie, aşa cum o face domnul Untilă.
Nu au lipsit și sincerele mesaje de felicitare din partea celor prezenţi.

La finalul evenimentului, domnul Veaceslav Untilă a remarcat că cele descrise în ultimul volum, dar nu cel din urmă, sunt destul de importante şi că a încercat să dea soluţii pentru rezolvarea marcării lor. Domnul Untilă le-a mulţumit tuturor celor ce l-au susţinut în această zi deosebită pentru el.