sâmbătă, 18 iunie 2016

Noi activităţi în Biblioteca „Onisifor Ghibu”

Dina Sicorschi
Bibliotecar, Filiala „Onisifor Ghibu”

             Biblioteca „Onisifor Ghibu” în parteneriat cu proiectul „SumTheatrum”  a  găzduit în curtea sa un şir de treninguri cu genericul: Cum teatrul ne ajută în viaţa de zi de zi.
            „SumTheatrum” este un proiect inedit, orientat spre tinerii cu vârsta cuprinsă între 13-18 ani, care doresc să-și valorifice creativitatea și artistismul. Proiectul „SumTheatrum”  susţine talentele noii generaţii şi determină tinerii să continue să se dezvolte şi să asimileze noi competenţe.
            Gala trening-urilor a început,  vineri, data de 10 iunie 2016, Biblioteca „Onisifor Ghibu”  a fost gazda  unei sesiuni de improvizare. Moderatoarea sesiunii, Daria Țînțar, i-a îndemnat pe participanți să intervină într-o suită de jocuri.    Suita a început cu jocurile de încredere: Trenuțul și Căderea. După aceasta au urmat jocurile de contact: Sculptorul și statuia și Bula de săpun. Apoi, tinerii au interpretat jocuri de dicție și voce, au recitat frământări de limbă (fiecare în parte și-n grup). Iar spre final, Tatiana (o tânără dintre cei prezenți) a povestit participanţilor despre mișcări scenice de bază. Tinerii au exersat mai multe exerciții de încălzire a vocii și câteva exerciții pentru o respirație corectă înainte de a intra în scenă.
Următorul trening a avut loc marţi, 14 iunie 2016 şi ca invitat de onoare a fost actriţa Corina Botnaru de la Teatrul „Eugeniu Ionesco”. Ea le-a propus participanţilor verii exerciţii, ce au menirea să-i ajute să se exprime mai uşor şi să aibă mai multă încredere în forţele proprii.
            Primul exerciţiu a fost unul de cunoaştere, care consta în modalitatea de a se privi între ei, apoi şi-au spus părerea ce au simţit pe parcursul cât au fost priviţi. A urmat gala jocurilor. Primul joc a fost unul de încălzire, succedat de mersul haotic prin spaţiu. Acesta a fost combinat cu mişcări şi mimici, tinerii imaginându-şi diferite momente (ploaia, mersul prin pădure, o zi toridă, nisipul fierbinte ş.a.). Jocul următor, la care au participat tinerii, a constatat ca prin imaginaţie / imaginar să transforme un obiect la întâmplare în alt ceva. Următorul joc a revenit în a se gândi la o culoare şi prin mişcări şi mimici s-o exprime, iar participanţii să ghicească despre ce este vorba. Tinerii au mai participat şi la alte jocuri propuse de moderatoare.
             La finele activităţii aceşti neobosiţii tineri cu perspectivă în arta dramatică au dialogat cu actriţa Teatrului „Eugeniu Ionesco” şi pe alte subiecte.
Vineri, 17 iunie 2016, în Sala Nuciferă a bibliotecii „Onisifor Ghibu” a avut loc cea de-a 3-a întâlnire a reprezentanților proiectului SumTheatrum, invitat lor special – Chirev Radu,  actor la Teatru „Eugen Ionesco”. Tema abordată de ei a fost – Arta actorului.
Chirev Radu le-a propus o serie de tehnici profesionale, aplicate de către actori în munca de creație, bazate pe conceptul memoriei emoționale pe care actorul o concentrează din interior, pentru a portretiza în scenă, emoțiile personajului.
Ei au exersat una din cele mai importante tehnici ale actoriei – Respirația.
„Respirația este un reflex necondițional al corpului uman. În actorie ca și la canto, însușirea unui control și implicit a unei tehnici de respirație adecvate este importantă, fără de care nu s-ar putea obține performanțe vocale. Ritmul, debutul verbal sau forța vocală sunt mijloace de exprimare în arta actorului, de aceea, o respirație naturală, cu care am fost și suntem obișnuiți, nu este suficientă” a menționat Chirev Radu.
Pe parcursul traning-ului, Radu Chirev a studiat modul în care tinerii au executat tehnicile propuse de el și la final i-a analizat pe fiecare-n parte, spunându-le unde mai trebuie să depună efort pentru o respirație corectă din punctul de vedere al actoriei. Apoi au exersat mai multe frământări de limbă, pentru ca ei să aibă o voce mai clară și o dicție pe măsură. 

             Suntem convinși că o societate mai frumoasă și mai prosperă poate fi proiectată și făurită de tineri creativi, cu viziuni inovatoare, care apreciază și răspândesc cultura.