vineri, 10 iunie 2016

Rucsacul vacanţei şi Ianoş Ţurcanu au ajuns la Biblioteca „Ovidius”

Ion Borş, cronicarul Filialei „Ovidius”
 Viorica Moraru, bibliotecar principal, Filiala „Ovidius”



Am intrat în vară şi copiii de la tabăra cu sejur a Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” şi-au pus rucsacurile şi au pornit la drum. Nu, nu  este vorba de un drum de călătorie, ci de unul bine cunoscut. Cel ce duce spre Biblioteca de Cartier „Ovidius”, din şoseaua Hânceşti, unde le-a dat întâlnire poetul Ianoş Ţurcanu. Acest scriitor este cel mai fidel Bibliotecii „Ovidius”. El s-a întâlnit cu utilizatorii acestei Împărații de la crearea ei. Adică de peste 22 de ani. Atunci, la începuturi, a fondat Cenaclul „Ovidius”, a lansat numeroase cărţi şi a organizat şi mai multe întâlniri cu micii cititori din liceele, gimnaziile şi grădiniţele sectorului Centru al capitalei. Nu zicem, este un bun prieten şi al altor biblioteci din Chişinău şi chiar din întreaga ţară, dar la „Ovidius” este „omul casei”.

Şi la 9 iunie, în timp de vacanţă, la Biblioteca din șoseaua Hâncești a avut loc întâlnirea elevilor clasei întâi de la tabăra cu sejur a Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” cu poetul Ianoș Țurcanu, în cadrul Programului „Rucsacul   vacanței”.
- Dacă mult timp nu mă întâlnesc cu copiii din acest cartier, simt că-mi lipsesc.
Ianoș Țurcanu a scos din sacul său de campanie cărţile sale mai noi, şi din cele îndrăgite pe parcursul anilor şi, împreună cu bibliotecarele, le-a prezentat în expoziția de carte „O Coca-cola de la Ianoş Ţurcanu”(?).

Expoziţia s-a dovedit destul de practică şi mai târziu o să vă spunem de ce. La începutul întâlnirii, scriitorul le-a vorbit despre marea sărbătoare a zilei – Înălţarea Domnului spre Ceruri – sărbătorită de întreaga lume creştină. Apoi, a povestit despre întâlnirile cu semenii lor, care au avut loc pe parcursul acestui an. Le-a vorbit despre întâlnirile şi cu copiii din România și Italia. Liceenii au recitat din versurile poetului invitat la întâlnire (este, de fapt, o tradiţie, un gest de respect faţă de invitat). Copiii şi-au amintit de greierașul cofetar, de poeziile „La vara cu cireșe” și „Motanul navigator”, iar când bagajul de cunoștințe se cam golise, o fetiță a citit şi fabula „Greierașul și furnica” de Alexandru Donici. Am zis „şi-au amintit” şi ne-am amintit de utilitatea expoziţiei de carte, or, copiii aflându-se în vacanţă, adică degajaţi, mai uitau câte un rând de poezie şi, imediat, luau cartea expusă. A urmat o prezentare de carte - „Un elefant în vagonul-restaurant” – premiată la Iaşi, și le-a citit poeziile „Parfumerie în câmpie”, „Cărășeii” și „Coca-Cola pentru Nola”, din cartea cu acest nume.
 
A urmat o cascadă de întrebări. Copiii s-au interesat: cum a fost prima zi de școală a lui Ianoș Țurcanu; Dacă a primit papară în copilărie; Cât de mult citea; Când a decis să se facă poet; Despre anii de studenție; Despre prima carte editată; Despre familie (copiii și nepoței); Despre prieteni; Despre flori; Despre ultimul sunet la școală; Ce salariu primește și multe-multe altele.

Ianoș Țurcanu le-a povestit despre cartea preferată – Biblia, și le-a răspuns copiilor la întrebarea „Câte cărți a citit?”, răspunzându-le retoric „Dar câte stele sunt pe cer? Oare s-a încumetat cineva să le numere? 

Vacanța continuă. Din rucsacul fermecat, bibliotecarele mai scot câte o carte interesantă, organizează întâlniri cu scriitorii îndrăgiți. Bunăoară, săptămâna viitoare, la copiii de la altă tabără din cartier, va veni scriitorul Vlad Grecu, care le va descoperi tainele pădurilor de după ploaie, îi va introduce în lumea fascinantă a ciupercilor.


Aşa că, atât cât suntem în vacanţă, să nu ne despărțim de rucsacuri. Ne prinde bine.