luni, 1 august 2016

Anotimpul odihnei active

Lidia CÎSSA,
bibliotecar, Filiala „Hristo Botev”
           
Vara continuă să ne zîmbească la toţi cu drag, făgăduindu-ne surprize plăcute. Este perioada cînd maturii pleacă în concedii, copiii au posibilitatea să se odihnească și să se distreze mai variat.Într-un cuvînt, este perioada călătoriilor și a odihnei active.Pentru ca lectura să facă parte din odihna copiilor, mai mult ca atît, să ocupe un loc de cinste în cadrul ocupațiilor de vară, Bibilioteca Hristo Botev” organizează diverse activități pentru colectivele de copii din teritoriu.
Încadrîndu-se în programul estival „Rucsacul de vacanță” lansat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, la biblioteca „Hristo Botev” au avut loc un rînd de activităţi pentru copii: întîlnire cu scriitoarea Lidia Hlib „O întîlnire de neuitat” cu copiii de la Academia copiilor Fastrackids şi grădiniţa „Licurici” (în iunie); discuţie/dezbatere cu genericul „Vorba bună ne adună” (despre bunele maniere) petrecută cu copiii de la grădiniţa „Licurici” (în iunie); lectura poveştii „Povestea ursului cafeniu” (sub rubrica „Prietenii noştri animalele”) pentru copiii cu probleme de sănătate de la grădiniţă nr.74 (în iulie); discuţie/dezbatere „Profesii şi ocupaţii” (Meserii în poezii), (în iulie); discuţie/dezbatere intitulată „Vară, tu de-a  ce te joci?” cu participarea copiilor de la Academia copiilor (în iulie) şi altele.
În afară de aceasta, pe parcursul verii, în fiecare duminică, la biiliotecă se petrec „Atelier de desen”, unde copiii colorează diferite desene din lumea poveştilor, animalelor, şi jocuri creative, în cadrul cărora copiii joacă şah, aranjează puzzle. Copiii manifestă interes faţă de aceste activităţi, participă activ, vioi. Cele mai reuşit colorate desene au fost expuse la o expoziţie amplasată pe perete. Copiii au demonstrat o atitudine curioasă şi faţă de altă expoziţie cu titlul „Să cunoaştem lumea împreună” constituită din seturi de cartonaşe cu imagini color şi texte informative pe temele: „Culorile din jurul nostru”, „Vestimentaţie şi accesorii”, „Figuri şi corpuri geometrice”, „Alfabetul magic”, „Animale sălbatice” din lumea întreagă” etc.  
Ultima activitate s-a desfăşurat pe 28 iulie curent în incinta Bibliotecii Hristo Botev” - discuția/dezbatere cu genericul Vară, tu de-a ce te joci?” la care au participat copii de la Academia copiilor Fastrackids însoțiți de educatoarea Cristina Cramarciuc. Activitatea a fost ghidată de bibliotecara Lidia Cîssa. În  cadrul discuției s-a vorbit despre tipurile de distracții și odihnă vara, diverse călătorii (la mare, la bunici, la picnicuri în sînul naturii, în alte localități), jocuri sportive, jocuri distractive, ieşiri la bronzat, la scăldat etc. Copiii au povestit cu bucurie despre călătoriile sale întreprinse împreună cu părinții care la mare, care în sat la bunici, care chiar în alte țări,și-au împărtăşit impresiile căpătate în urma acestora.
            Conversînd cu copii pe tema în cauză, s-a atras atenția la faptul că carțile de asemenea ne pot ajuta să petrecem timpul frumos și interesant. Din cărți aflăm multe lucruri noi, curioase despre locuri necunoscute, fascinante, despre plantele și viețuitoarele ce ne înconjoară, poți chiar efectua călătorii imaginare.Spre confirmarea celor menţionate, au fost lecturate selectiv cărţile: V. Zglavoci „Pe potecile vacanţei”, V. Filip „Dintre cîte sunt sub soare”, „A fost odată ca nici odată” (Poveşti, legende,snoave, povestiri din lumea întreagă), T. Cutasevici „Vară, tu de-a ce te joci”. Cu ajutorul cărţii „Rîuri şi lacuri” de J. Norri Vood, K. Dean (din seria „De-a v-aţi ascunselea cu natura”) s-a efectuat o călătorie imaginară prin unele locuri pitoreşti din lume, în particular s-a vizitat o baltă mare din Noua Anglie, Statele Unite, un rîu din sudul Africii. Copiii au luat cunoştinţă de noi, necunoscute pentru ei plante şi vieţuitoare din aceste localităţi.
            În baza cărţii Culorile curcubeului” de M. Mardare, A. Zaporojan a fost organizat un concurs, în cadrul căruia s-a citit poezioare mici despre fiecare culoare a curcubeului, s-au numit cît mai multe obiecte ce poartă aceste culori, copiii au caracterizat culoarea preferată. Cei mai buni au fost premiaţi cu dulciuri de toate culorile curcubelului. A urmat lectura şi înscenarea minipoveştii Vulpea şi ţapul”. Copiii şi-au demonstrat cu plăcere capacităţile sale de artişti amatori”.

            Sperăm că cărţile utilizate în discuţie/dezbatere le vor aduce micilor noştri cititori  mai multă bucurie şi lumină în suflet, le vor face mai buni, mai isteţi, mai porniţi spre a cunoaşte multe din atîtea lucruri uimitoare de sub soare, cultivîndu-le dragostea faţă de cuvîntul frumos, faţă de oameni, natură, plante, animale, meleagul nostru însorit.