joi, 4 august 2016

„Călătorind pe aripi de înger” de Igor Volniţchi

Tatiana Braicov,
Filiala „Onisifor Ghibu”

„…cele şapte virtuţi Dumnezeieşti,
care fac un om cu adevărat puternic:
umilinţa, suferinţa, iertarea, pocăinţa,
compasiunea, resemnarea şi sacrificiul…”
(Igor Volniţchi)

           
Augustine Birrell spunea „bibliotecile nu se fac, ele cresc!”, Biblioteca „Onisifor Ghibu” nu este o excepţie, ea creşte şi se îmbogăţeşte cu fiecare carte bună lansată, achiziţionată şi cu fiecare cititor care-i trece pragul. Astfel, odată cu lansarea cărţii contemporanului scriitor Igor Volniţchi „Călătorind pe aripi de înger”, Biblioteca „Onisifor Ghibu”, în calitate de gazdă a evenimentului, a mai crescut cu încă o treaptă.

            Directorul bibliotecii „Onisifor Ghibu”, criticul şi istoricul literar, Vitalie Răileanu şi-a exprimat bucuria de a găzdui în Sala Nuciferă a bibliotecii lansarea cărţii „Călătorind pe aripi de înger”, despre care afirmă că este „un zbor în adeziune al scriitorului, este liantul între sine şi prezentul actual…”. Despre Igor Volniţchi, Vitalie Răileanu a afirmat că este scriitorul care „şi-a găsit calea prin carte, participând la spectacolul adevărului şi reevaluării”.
            Fire inteligentă şi prietenoasă Igor Volniţchi s-a bucurat de prezenţa în sală a multor prieteni, critici literari, traducători şi scriitori, care au apreciat romanul „Călătorind pe aripi de înger” la un înalt nivel literar-artistic.
            Criticul literar şi prefaţatorul romanului, Ion Ciocanu a menţionat că Igor Volniţchi are „un mod original de a scrie” şi cu toate că textul e „criptic sau criptogramic”, acomodându-te la stilul autorului, putem urmări relativ uşor relaţiile protagonistului cu celelalte personaje la fel de enigmatice. Şapte personaje apărute ca şi cum din neunde, fără nume şi fără nici o identitate clară din capul locului şi care par la început că dispar fără să fi exprimat ceva bine definit pentru cititor se afirmă – abia spre finalul scrierii – drept şapte modalităţi concrete de a îndura şi suporta stările hărăzite de Dumnezeu fiecărui om încă înainte de a se naşte.
            Modalitatea neaşteptată, surprinzătoare a autorului de a-şi antrena cititorul în urmărirea subiectului abordat cu conştiinţa unei iluminări a lectorului e tocmai modul original al autorului de construcţie a scrierii sale.
            Şi scriitorul Vlad Zbârciog a avut doar cuvinte de apreciere pentru noul roman „de o construcţie inedită, cu subiecte neobişnuite, vădind o inteligenţă narativă”. Igor Volniţchi vine cu o trăire şi un fond filozofic, intră într-un spaţiul ezoteric, prea puţin explorat şi trebuie să depui un efort pentru a înţelege că există o lume dincolo de noi pe care poate n-o cunoaştem dar aceasta nu-i anulează existenţa.
         Leonid Bujor a reuşit să descrie personalitatea lui Igor Volniţchi prin trei calificative definitorii: talentat, original, harnic. Iar pe lângă acestea trei calificative majoritatea vorbitorilor au menţionat şi calitatea lui Igor Volniţchi de a fi un prieten adevărat.
            Valoarea lucrărilor lui Igor Volniţchi a fost apreciată şi de traducătorii literari care au tradus anterior romanul „Învaţă-mă să mor” şi au promis în faţa tuturor celor prezenţi la lansare că vor traduce şi „Călătorind pe aripi de înger”, deoarece romanul merită şi trebuie să ajungă pe masa câtor mai mulţi cititori.
            Îi dorim scriitorului Igor Volniţchi multă inspiraţie şi noi realizări literare!

        Iar tuturor celor dornici de  a se îmbogăţi spiritual şi emoţional le recomandăm lectura romanului „Călătorind pe aripi de înger”.