miercuri, 21 septembrie 2016

Discutăm ce se întâmplă, „când părinții nu-s acasă”

Lucia Bacaliuc, bibliotecară, Filiala „Ovidius”

La Biblioteca „Ovidius” a avut loc  discuţia cu copiii a cărții „Când părinții nu-s acasă”, scrisă de Miroslava Metleaeva și selectată pentru Programul „Chișinăul citește”. La întâlnirea de astăzi, copiii și-au expus impresiile despre conținutul cărții, accentuând diferența subiectelor trăite de ei și cele descrise de autoare, care au avut loc pe la începutul anilor 80. Posibil, atunci semenenii lor erau preocupați de joacă, de năzbâtiile din curte, iar cei din prezent nu sunt despărțiți de telefoanele mobile, tablete, calculatoare. Aventurile lor sunt virtuale și au loc la computer. Cu toate acestea, li se mai întâmplă și lor câte ceva amuzant, care se aseamănă cu pățaniile copiilor din trecut. Apoi, a început dialogul cu sala. Am vorbit despre  clipele copilăriei de azi, despre pasiunile care îi preocupă, comparând copilăria lor cu cea a copiilor din anii 80, lucrurile care îi deosebesc, dar și cele ce țin de copilărie, indiferent de perioadă. Copilăria înseamnă peripeție, aventură, năzbâtie, joacă.

Apoi am trecut la întrebările propuse şi subiectele povestioarelor. Au găsit subiectele mai triste, subiecte de îngrijorare, dar cele mai multe au ținut de peripeții, năzbâtii și pațanii, în mediul orășenesc. La final au dezlegat o integrama şi au format cuvinte noi de la lexemul „carte”.

Felicia Dumbrăveanu a menţionat că i-a plăcut în deosebi povestioara „Tabloul”, deoarece s-a întâlnit imaginar cu Tom Sowyer, iar Bogdan Cozmolici şi-a împărtăşit impresia că i-a plăcut povestiora „Pe întuneric”.