joi, 22 septembrie 2016

Învățăm bunele maniere

Tatiana DONȚU,
șef oficiu, Filiala „Transilvania”

De ce avem nevoie de bune maniere în viața de zi cu zi? Ele sunt cheia supraviețuirii contactului cu cei din jur. Bunele maniere înseamnă să faci față cu inteligență și respect interacțiunilor sociale.

Pentru aceasta vom învăța împreună, în cadrul Serviciului „Politețea de zi cu zi”, un set de reguli care pornesc de la ideea că importanța cea mai mare o are nu modul în care ții furculița la masă, de exemplu, ci considerația pe care o arăți celorlalți însușindu-ți un comportament civilizat și elegant.

Un copil manierat este unul care știe cum să se comporte, cum să se prezinte, cum să reacționeze fără a fi asistat în permanență de către un adult. Așa a apărut ideea Serviciului. Aici, pe parcursul a 4 ateliere, începând cu 22 septembrie, copiii, de la Școala primară „Gr. Vieru”, clasei a III-a „E”, îndrumați de învățătoarea lor Ala Munteanu, vor descoperi că „independent” poate fi sinonim cu „manierat”, „descurcăreț”, „ascultător”.

Copiii au lucrat în trei echipe și li s-au adus la cunoștință o mulțime de sfaturi, reguli utile și practice despre cum ar trebui să se comporte într-o societate dezvoltată. Cum să se comporte în diferite situații, ca de exemplu: la bibliotecă, la teatru, la policlinică, în troleibuz. Marea provocare a acestei activități a fost proba de răspunsuri privitor la aforisme despre politețe, bune maniere. Toți participanții s-au implicat activ și și-au manifestat interesul și totodată curiozitatea față de subiect. Au fost ageri, isteți și au uimit prin răspunsurile lor ingenioase și pline de conținut. La final, fiecare echipă au dramatizat situații din sarcinile propuse.

Prezentarea pe ecran a istoriei bunelor maniere a stârnit un interes deosebit la acești copii minunați, iar filmulețele despre niște situații de comportament dificile a fost punctul culminant al activității. Au făcut niște concluzii pline de conținut, bine argumentate, dat fiin faptul că subiectul le-a fost interesant, și i-a mișcat pe copii.

 A fost o activitate neobișnuită, care sperăm că se va încununa cu mari succese și va fi utilă în viața de zi cu zi a participanților.

Sincere mulțumiri aducem dnei învățătoare Ala Munteanu și întregii clase pentru implicare și participare activă la activitate.

Pornind de la premisa că bunele maniere nu aparțin doar unei anumite clase sociale, ci tuturor celor care sunt dispuși să și le însușească în mod deliberat, am gândit acest Serviciu astfel încât acesta să reprezinte o carte de vizită care să atragă simpatia tuturor. Sperăm că și a doua ediție să se dovedească a fi un program util pentru copiii participanți, indiferent dacă aceștia au sau nu probleme de comportament în societate sau în familie și că, după „absolvirea” acestei școli, ei vor aplica cu plăcere regulile bunelor maniere în orice situație s-ar afla și vor fi mai atenți la sfaturile pe care părinții, dascălii și bibliotecarii le vor transmite.