joi, 27 octombrie 2016

Plantele în viața noastră

Zinaida GURIȚANU,
Bibliotecar, Filiala „Transilvania”


Plantele au o importanță deosebită în viața noastră, deoarece ele ne oferă vitamine, substanțe organice și săruri minerale, iar în procesul de fotosinteză își îndeplinesc rolul de plămân verde al Planetei.

Secția pentru copii a Bibliotecii „Transilvania” a organizat la data de 26.10.2016  trainingul „Plantele în viața noastră”, realizată de elevii clasei a III-a „G” de la Școala nr. 83 „Grigore Vieru”, ghidați de dna Regina Stolearenco.

Activitatea face parte din Serviciul „Caleidoscopul naturii”, care a scos în evidență importanța plantelor în viața oamenilor pentru natură și oameni.

În derularea activității și realizarea centrului tematic, am pornit de la o scurtă convorbire cu copii, cu privire la faptul, că natura trebuie protejată și îngrijită. Dacă iubim curățenia și o întreținem, totul în jurul nostru va fi curat și vom respira un aer de calitate, nepoluat, iar lumina soarelui va fi blândă. Cea mai mare bogăție a oamenilor este formată din: apă limpede, aer curat, pământ brun, plante și animale sănătoase. Toate acestea contribuie la o viață sănătoasă și armonioasă pentru oameni. De aceea este bine, ca de mici copii să protejăm și ocrotim natura. Să fie de mici buni ecologiști, păstrând pământul curat.

Am purtat apoi o discutie cu copiii cu privire la lucrurile pe care le știu despre mediul înconjurător, cum ar fi: pe Terra au apărut primele plantele sau animalele? Plantele. De ce? Plantele curăță aerul. Adevărat, ori Dioxid de carbon + apa în prezența luminii și clorofilei-amidon + oxigen.

S-ar părea că, termenii par complicați, dar ei au fost explicați pe înțelesul copiilor. Deci unul din cele mai importante roluri ale plantelor constă în îmbogățirea aerului cu oxigen în rezultatul fotosintezei. Pentru a determina și alte roluri ale plantelor copiii au fost împărțiți în patru echipe, care s-au numit după etapele fotosintezei: Dioxid de carbon, Apă, Amidon și Oxigen.


Fiecare echipă a enumerat câteva din rolurile principale ale plantelor în viața noastră, argumențând că: plantele servesc pentru aer, pentru construcții, hrană pentru om și animale. (Echipa „ Dioxid de carbon).

Echipa „Apă” a relatat că înfrumusețează locuințele, alimente pentru animale și oameni, conțin vitamine, pentru respirație.

„Amidonul” ne-a convins că: din plante uscate se face furaj pentru animale, înfrumusețează natura, ca adăpost pentru animale, pentru fabricarea mobilei, cărților, fructele și legumele conțin multe vitamine, iar Echipa „Oxigenul - că plantele ne dau oxigen pentru respirație, confecționarea hainelor, se fac din plante parfumuri și medicamente, servesc ca mediu de odihnă.

Răspunsurile cele mai ingenioase au fost scrise în formă de păianjen pe flipchart. Cunoștințele copiilor căpătate la acest training au fost consolidate, folosind  jocul cu ghemul de ață. Fiecare copil care arunca ghemul, trebuia să enunțe colegului o întrebare despre importanța unei plante în viața noastră. În rezultatul jocului s-a conturat un paianjen.


În final s-a accentuat să Iubim plantele! Fiindcă în afară de calitățile biologice, și cu excepția dragostei, există oare pe Pământ ceva mai frumos decât o floare?