joi, 3 noiembrie 2016

O nouă lansare de carte la Biblioteca „Hristo Botev”

Angela OLĂRESCU,
şef  Filiala „Hristo Botev”

Lansarea de carte, la care publicul cititor a făcut cunoştinţă cu volumul Antologie: poezie şi eseu, ediţia a III-a la 24 octombrie anul curent la Biblioteca „Hristo Botev”, e un eveniment ce rămâne în amintirea elevilor, iubitorilor de poezie, aceştia fiind bucuroşi de a se întâlni din nou cu poeta Renata Verejanu. Unii elevi au recitat poezii din creaţia poetei, din creaţia altor autori, menţionând de ce a ales această poezie. S-a povestit despre calea traversată a Festivalului Internaţional de Poezie – Renata Verejanu, cu nelinişti şi bucurii, ca în final să fie editată Antologia, roadele muncii de un an de zile. Poeta a ştiut să pună la punct multe întâlniri cu elevii, cu personalităţi din diferite domenii, fiind dotată cu o voinţă puternică şi o intuiţie deosebită de a aduna mulţi oameni de toate vârstele în jurul său.
 Cartea  Antologie: poezie şi eseu, ediţia a III-a a fost editată la 1 septembrie 2016, în ziua când s-a desfăşurat Spectacolul de Gală şi Decernarea Premiilor învingătorilor apreciaţi de juriul internaţional, constituit la ediţia a III-a din mari personalităţi ale culturii, în Sala cu oglinzi a Preturii sectorului Ciocana, mun. Chişinău. Volumul dat cuprinde poezii, eseuri şi opinii ale participanţilor învingători la Festivalul Internaţional de Poezie – Renata Verejanu, ediţia a III-a din acest an şi opiniile juriului despre poeta  Renata Verejanu şi despre organizarea Festivalului menţionat. Poeziile sunt scrise cu dragoste şi pasiune pe orice temă abordată. Lucrările pictate incluse în volum reflectă inspiraţia tinerilor referitor la unele poezii ale poetei Renata Verejanu. Mă bucur că în volumul dat se regăsesc prin articole şi fotografii colegii de la filialele Bibliotecii Municipale „B.P.Hasdeu”, ca Filiala „Transilvania” în frunte cu Parascovia Onciu, Filiala „Centrul Academic Eminescu” în frunte cu Elena Dabija şi Filiala „Hristo Botev” în frunte cu Angela Olărescu.
Poeta Renata Verejanu susţine dezvoltarea talentelor la tânăra generaţie, promovându-i şi încurajându-i în scrierea poezielor. Doamna este o persoană creativă care învaţă şi transmite tineretului prin arta poeziei atitudinea ei faţă de lume, rămânând o sursă de inspiraţie pentru mulţi din ei. Poeta, fiind o figură remarcabilă care s-a manifestat în lumea poeziei pe plan naţional şi internaţional, este bine cunoscută, ea abordează diferite teme de mare valoare, cum ar fi patria, viaţa, femeiea, natura, frumosul, graiul, pământul, familia ş.a.
Aici aş menţiona şi editarea revistei Micul Prinţ, unde poeta Renata Verejanu include aprecieri, articole, fotografii, poezii în care se reflectă activitatea ei referitoare la organizarea întâlnirilor în licee şi biblioteci. În această revistă găsim informaţie despre desfăşurarea Spectacolului de Gală şi Decernarea Premiilor, căci cu anii amintirile dezvăluie adevărata istorie de succes a poetei.
O surpriză la acest eveniment a fost prezentată cartea poetei Iubirea pe toate le vede: poezii de dragoste. Poeta Renata Verejanu a menţionat că în această carte are unele poezii deosebit de dragi sufletului.
Frumoasa întâlnire cu poeta a decurs într-o atmosferă plăcută, cu satisfacţie pentru fiecare participant. La finele activităţii poeta Renata Verejanu a donat bibliotecii cartea cu autograf. Noi sperăm ca următoarea carte, nou-apărută va fi lansată la biblioteca noastră.