miercuri, 30 noiembrie 2016

Ziua Bibliografiei la Filiala „H. Botev”, ediția 2016

Angela OLĂRESCU,
Şef, Filiala „Hristo Botev”

În acest an, în cadrul Zilei Bibliografiei, la Biblioteca Hristo Botev s-au desfăşurat mai multe activităţi. Au fost organizate expoziţiiile Bibliografia – calea spre cunoştinţe, Publicaţiile Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu” şi Biblioteca Municipală B.P.Hasdeu” vă recomandă, acestea având drept scop de a promova publicaţiile bibliografice din colecţia bibliotecii. Pe o tablă magnetică s-a scris un aviz cu inscripţia: Chişinău – oraşul sufletului meu. Ziua bibliografiei locale. Fiecare cititor ne punea întrebările: ce este o bibliografie, care este conţinutul şi tematica ei? Pe parcursul anului curent am făcut o selecţie pentru organizarea zilei bibliografiei, ţinând cont de prioritatea anului Chişinău - 580 ani. În acestă zi  biblioteca a fost vizitată de către elevii de la Liceul Teoretic „G. Meniuc”, cl. 8-9, şi copiii de la Centrul Comunitar pentru copii şi tineri „Atlant” care au asistat la activităţile noastre.
În programul Zilei Bibliografiei au fost incluse:
Lecţia bibliografică Chişinău în bibliografie, în cadrul căreia am informat utilizatorii despre capitala noastră descrisă în diferite surse bibliografice, despre faptul cum au apărut volumele date, cine şi cum elaborează aceste bibliografii, diferite după conţinut. S-a accentuat munca depusă în cadrul BM „B.P.Hasdeu”, cum activează Departamentul Memoria Chişinăului” ce desfăşoară o activitate amplă de cercetare în domeniul bibliografiei, implicarea filialelor BM „B.P.Hasdeu” în implementarea bibliografiilor şi biobibliografiilor, de ce ele sunt necesare pentru utilizatori.
Lecţia publică Biblio Tur – descoperim Chişinăul, unde Angela Olărescu a prezentat acest proiect susţinut de Primăria mun. Chişinău, enumerând avantajele fiecărui participant la acest tur şi cum au posibilitatea de a se înregistra. Departamentul Memoria Chişinăului” în cadrul BM „B.P.Hasdeu” a implementat acest proiect cu scopul de a descoperi Chişinăul altfel, oferind comunităţii informaţii relevante despre istoria şi viaţa capitalei, personalităţile chişinăuiene şi monumente de importanţă istorică. Tinerii au manifestat un mare interes faţă de acest proiect, deoarece acesta este nou şi util în practica bibliotecii.
Prezentarea Biobibliografia Aureliu Busuioc, elaborată de Filiala Liviu Rebreanu” în 2010,  în cadrul căreia s-a pus accentul pe munca enormă depusă de biblotecarele Elena Cebotari şi Irina Tutun în perioada cercetării asupra vieţii şi activităţii scriitorului. Structura lucrării şi indexurile auxiliare redau profund domeniul literar, publicistic, muzical şi teatral al poetului. Continuând dialogul cu cititorii despre creaţia exelentului scriitor Aureliu Busuioc, s-a făcut o prezentare de carte Şi a fost noapte ..., de către Lidia Cîssa. Auditoriul cu un interes deosebit a luat cunoştinţă de acest roman, unde se dezvăluie istoria de dragoste a doi tineri, domnişoara Lenţa fiind de origine basarabeană bulgară şi tânărul de origine austriacă, asemenea personajelor Tristan şi Izolda, Romeo şi Julieta.
BM „B.P.Hasdeu” este în proces de terminare a catalogului electronic. Biblioteca „Hristo Botev” a inclus 90% din colecţia de carte în catalogul electronic. În timpul apropiat biblioteca va deservi utilizatorii cu forme noi de împrumut, de aceea noi informăm cititorii despre regulile de utilizare a catalogului electronic.    
Lecţia bibliografică: Căutare în OPAC, ce s-a desfăşurat în sala de lectură prezentată de către Larisa Barabaş şi în sala  împrumut de către Tatiana Andreiciuc. Bibliotecarele au explicat publicului cititor cum să navigeze în catalogul electronic de la distanţă, cum pot găsi informația necesară ușor şi rapid sau la ce filială este cartea solicitată.

Programul Zilei Bibliografiei a fost variat și captivant. Ne bucurăm că cititorii au aflat despre instrumentele utile și necesare în procesul de cunoaștere, studiu și cercetare. Cele învățate sunt deja aplicate de utilizatorii noștri.