miercuri, 21 decembrie 2016

Amintirile copilăriei

Lucia Bacaliuc, bibliotecar, oficiu copii, Filiala „Ovidius”
           
Amintirile  frumoase  din copilărie vin și se se duc ca foile căzute din calendar. Amintirile copilăriei ne copleşesc inima şi ne bucură sufletul.
            E jubileul lucrărilor scriitorului clasic român Ion Creangă. Lecturând Amintirile din copilărie  a sfătosului bunic din Humuleşti, ne-am simţit în sânul copilăriei noastre.
Ora poveştilor din luna noiembrie a deschis o filă din opera marelui scriitor cu povestirea La scăldat. Activitatea  s-a început cu relatări despre viaţa sriitorului. Apoi au primit un arbore decupat pe care cititorii  urmau să-l completeze. Mai târziu copiii au vizionat filmul artistic La scăldat din Amintirile din copilărie. După vizionare au evidenţiat calităţile unui copil în formă de păianjen şi au rezolvat integrama creată în baza povestirii. Activitatea s-a terminat cu jocul de cuvinte de la noţiunea la scăldat. Călătoria în opera crengiană a continuat și în următoarea zi de miercuri cu elevii de la Gimnaziul „D. Matcovschi” însoțiți de diriginta lor Viorica Enache. Copiii au primit un poster despre Copilărie, au găsit asocieri și au scris cuvinte frumoase despre această perioadă din viața lor. Apoi pe marele ecran a rulat filmul artistic La cireși, după capodopera crengiană Amintiri din copilărie. După vizionare, participanții au răspuns la întrebările propuse de bibliotecară, despre  conţinutul aventurei lui Nică a Pietrei la cireşi. După ce au găsit culorile potrivite pentru cireşele coapte şi crude, copiii au încheiat activitatea cu zâmbete şi îmbrăţişări.
             Și în următoarea zi de miercuri participanţii au continuat să facă cunoştinţă cu scrierile lui Ion Creangă. Mai întâi, copiii au discutat copilăria lui Nică a Pietrei, şi-au amintit de poveştile scrise de povestitor. Au comentat expresia Copilăria leagăn de poveşti apoi, au fost provocați la un joc didactic, unde trebuiau să ghicească ce se găsește în cutie. Copiii au dedus că este o pupăză. Cititorii fideli: Ilinca şi Andreea au înscenat fragmentul din târg, unde Nică vindea pupăza. A urmat filmul artistic Pupăza din tei. După vizionare, participanţii au răspuns la nişte întrebări de recapitulare. Ora s-a încheiat cu jocul de cuvinte, formate din literele expresiei pupăza din tei. Copiii şi-au îmbogăţit vocabularul cu noi expresii şi cuvinte până acum neântâlnite.