vineri, 23 decembrie 2016

La Biblioteca Ovidius, Brăduțul de Crăciun a fost decorat cu jucării confecționate de copii!

La 22 decembrie s-a desfășurat finala concursului Jucării pentru Pomul de Crăciun. În pofida programului școlar complex, copiii au găsit timp și pentru alte activități care dezvoltă creativitatea. Obosiți, dar foarte entuziasmați, copiii au participat la discuțiile referitoare la tradițiile de Crăciun: decorarea bradului, colindatul, coacerea crăciuneilor, pregătirea cadourilor pentru cei dragi, prepararea fursecurilor pentru Moșul drag, șoseta roșie folosită pentru daruri, povestirea unei legende despre Moșul cu nasul roșu ș.a. Iar Crăciunul este sărbătoarea perfectă de reînviere a tradițiilor în familie.
Copiii au învățat ce înseamnă din punct de vedere etimologic noțiunea de Crăciun. În tradiția veche, în spațiul carpato-danubiano-pontic, getodacii, ardeau o cracă, buturugă, în noaptea de Crăciun. Noaptea din 24 decembrie spre 25 decembrie este noaptea cea mai lungă, întunecoasă și rece, iar oamenii aveau teamă de necunoscut, astfel prin arderea buturugii mențineau lumina și căldura pe pământ. De asemenea invocau venirea Soarelui și mărirea zilelor. O altă semnificație a noțiunii ar proveni din latinescul creatio, creație, nașterea unui an nou. Noi, românii, astăzi, sărbătorim Crăciunul ca pe o sărbătoare spirituală, creștină, omagiem nașterea Mântuitorului Iissus Christos.
Despre tradiția împodobirii bradului, copiii au aflat că acest ritual nu este specific românesc, este preluat din Europa Occidentală, secolul al XIX-lea. Etnografii români, însă, afirmă că această tradiție nu ne este străină, până în acea perioadă bradul se folosea la nuntă și la nașterea unui copilaș, fiind considerat pomul vieții.
La început era cuvântul spune Evanghelia după Ioan, iar în acest context, copiii noștri au fost antrenați într-un joc, pornind de la ideea metamorfozării omului în cuvânt. Astfel, copiii au scris în lanț, o scrisoare adresată lui Moș Crăciun, ei înșiși reprezentând câte un cuvânt. Au respectat formula de scriere a une scrisori și semnele de punctuație, astfel conștientizând puterea cuvântului. Foarte gălăgioase cuvintele din dicționar. Nu știau care e mai frumos, mai elegant, mai poetic, mai prețios. Cu toate astea au reușit cuvintele să se ordoneze în propoziție, analizându-se morfologic fiecare dintre ele. Sofia, una dintre participante, la sfârșitul jocului, avea nevoie de o baghetă magică, pentru a se metamorfoza iarăși în ființă umană. Înțelese ce putere magică are cuvântul.

La finalul activității câștigătorii au fost desemnați de membrii juriului: Natalia Cojoharenco și Lucia Bacaliuc. Toți participanții la concurs au primit în dar dulciuri și li s-au oferit diplome.