vineri, 3 februarie 2017

Lansarea volumului Lumini din umbre de Alina Trofim

Liuba Muntean

Trăieşte aşa încât lumină să devină umbra ta – cu acest mesaj a venit în faţa cititorilor poeta Alina Trofim în cadrul lansării volumului de poezii Lumini din umbră, care a avut loc la 2 februarie 2017, la Biblioteca Centrală. 
Invitatul special al evenimetului, acad. Nicolae Dabija s-a arătat încântat de poezia „cuminte” a Alinei Trofim. „Alina Trofim scrie o poezie cuminte. Ea nu se bate, nu strigă, nu e agresivă în poezie ca alte femei” a menţionat scriitorul. Anume aşa trebuie să arate poezia feminină, să se citească uşor, să fie simplă, dar nu simplistă.
Poetă de autentică vibraţie lirică, Alina Tofim este o voce care se face auzită în contextul literatuii din Basarabia. Când se avântă în domeniul poeziei, are de partea sa nu doar competenţele universitare, ci şi talentul poetic, graţie căruia pătrunde în structuri lirice, bineînţeles, afirmându-se cu un anumit tip de poezie.
Poeziile Alinei Trofim bucură cititorul rafinat de azi, anume prin sensibilitatea spiritului, prin strânsa legătură cu lumea ce o înconjoară. Elementele naturii – soarele, stelele, munţii, dealurile, apele, pietrele – sunt prezente practic în fiecare poezie. Sesizăm o legătură specială cu natura. Nu în zădar poeta se ocupă de problemele ecologice. Natura pentru ea e însăţi viaţa:
„De la muguri – începutul, de la floare – tinereţe,
De la fruct – conceptul, de la zbor – o bătrâneţe.
Dragostea – de la lumină, iar tristeţea – de la stele…
Cât de mult îmi place mie seara să privesc la ele!”
                                                               (Privesc la stele)
Alina Trofim se identifică cu tot ce este pur, curat, verde şi ecologic. Dovadă e poezia Sunt neam: „Sunt neam cu iarba verde,/ Cu florile din luncă./ Sunt neam cu steau dalbă,/ Ce-n lacuri se aruncă./ Sunt neam cu răsăritul/ Ce tainic se deschide./ Sunt neam cu asfinţitul,/ Care încet mă-nghite./ Sunt neam cu vântul darnic,/ Care idei aduce,/ Sunt neam cu solul harnic/ Şi cu privirea-i dulce.”
Bineînţeles că pentru cea care a obţinut titlul de doctor în ştiinţe la specialitatea Ecologie, apa şi pădurea rămân a fi elementele vitale pentru creaţia sa. Poeta culege energia din tot ce o înconjoară „Din frunze verzi şi dalbe flori” (Melodia din inima mea), pentru ca sufletul ei să reînvie, iar armonia să fie cea care domneşte în întreg spiritul poetic.
Eul liric se dedică sentimentului de dragoste şi se vrea prezent în întreg universul:  în „lumea trecătoare”, în „zâmbete deschise”, în „razele de soare”, în „lumini aprinse”, în „lacrimă de dor”, în „ roua dimineţii” şi-n „seri cu lună plină”. Poeta iubeşte simplu şi sincer. Sinceritatea trăirilor e sezizată din amalgamul sentimentelor şi stărilor: zâmbete şi lacrimi, dor şi patimă, armonie şi suferinţă
Poeta are o viziune eminesciană a vieţii: „Viaţa noastră-i doar o clipă – te-ai născut… şi ai murit”. Ea crede în puterea celui de sus şi e sigură că fiecare pas omenesc este programat de la naştere. Nu vă faceţi planuri, ca Dumnezeu să nu rîdă de voi:
„Trăieşte-ţi programul şi nu te opri
Doar Domnul mai ştie cât ai DE-A TRĂI.
De-ai merge… De-ai curge… De-ai fi în planare
Să ştii, totu-i simpla a LUI PROGRAMARE.”
                                                           (Programare)
Ceea ce capteză cititorul în poezia Alinei Trofim este muzicalitatea versului. Cineva afirma că „un vers frumos e ca un urcuş plimbat peste fibrele noastre sonore”. Volumul Lumini din umbre e apt să pună în stare de vibraţie sensibilitatea noastră, să provoace emoţii estetice de o anumită structură, înrudită cu arta sunetelor.

La evenimet au fost prezenţi şi Nina Josu, Lidia Grosu, Zina Bivol, iar Nătăliţa Olaru a fost cea care a delectate publicul cu piese pe versurile Aleinei Trofim.