marți, 28 februarie 2017

Respect, comportament, politețe

Tatiana DONȚU,
șef oficiu, Fililala „Transilvania”
        

Bunele maniere au fost și sunt indispensabile fiecărui om. Respectarea bunelor maniere este secretul succesului în societate, întrucât stau la baza primei impresii pe care o lasă celor din jur.                                                                                                                                                
           Pe data de 28 februarie 2017, la Biblioteca „Transilvania”, a avut loc training-ul Călătorul şi mijloacele de transport. Un eveniment special, organizat în parteneriat cu Școala primară nr. 83 „Gr. Vieru”, clasa a III-a „E”, împreună cu profesoara lor, Ala Muntean, din cadrul Serviciului „Politeţea de zi cu zi”, ce urmărește completarea educației cu un set de abilități, comportamente și valori utile în viața de zi cu zi.
Elevii au rămas impresionaţi de activitate, dat fiind faptul că indiferent unde ne aflăm în familie, în ospeţie, la masă, la şcoală sau în transportul public, bunele maniere trebuie să facă parte din comportamentul nostru. S-a accentuat, că elevul manierat iese întotdeauna în evidenţă, este apreciat şi respectat atât de colegi cât şi de toţi membrii societăţii. Un copil cu maniere poate cu uşurinţă să se descurce în orice situaţie complicată, deoarece posedă un bagaj de „instrumente” capabile să-l ajute.                                                                                                          
În cadrul trainingului s-a lucrat în echipe, şi s-au definit formulele de politeţe, atunci când ne deplasăm cu ajutorul mijloacelor de transport în comun, trebuie să avem în vedere, că politeţea față de persoanele necunoscute și respectarea unor reguli de bun-simț sunt esențiale pentru ca toată lumea să călătorească agreabil. Ori, că la urcare se acordă prioritate doamnelor, persoanelor în vârstă, femeilor însărcinate sau cu copii în braţe și infirmilor. Pentru coborâre ne îndreptăm din timp către cea mai apropiată ușă, fără a atinge oamenii din jur sau a ne face loc cu coatele. Dacă este aglomerație spuneți Îmi permiteţi? sau Vă rog să-mi dați voie, fără a vă cere scuze dacă nu ați greşit cu nimic.                                                                                                                                                         
Dacă toate scaunele sunt ocupate, este politicos să cedăm locul bătrânilor, femeilor însărcinate sau cu copii mici, infirmilor sau bolnavilor, iar acestea vor mulțumi pentru gest, etc.                                                                                                                                      
Pe proiectorul cu ecran li s-a prezentat o prezentare captivantă despre comportamentul civilizat în transportul public, după care copiii au teatralizat situaţii despre comportament civilizat şi necivilizat din transportul public, fiind foarte ingenioşi şi convingători, adevăraţi artişti! Feedbackul a fost unul constructiv, participanții formând un cerc, îşi aruncau o minge unul altuia, ca cel care o prindea să-şi expună opinia, aşteptările, dezamăgirile chiar, privitor la activitate, cum s-au simțit, sau ce au luat în timpul acestui training.      

Cu speranţa că au învăţat să aplice regulile” de a se comporta manierat în transportul public, dar nu numai, activitatea cu conţinutul interesant şi captivant, pentru unii, inedit şi total diferit de ceea ce întâlnesc de obicei la şcoală, i-a ajutat pe copii, să-şi dezvolte simţul respectului de sine şi încrederea în propria persoană. Felul în care se comportă, are efect asupra oricărui gen de relaţie pe care o au. Pregătit încă de mici în acest sens, ei vor deveni persoanee adulte manierate, iar gesturile de politeţe şi respect vor constitui un reflex, şi vor veni ca ceva firesc în comportamentul lor cotidian.