luni, 27 martie 2017

Chișinău – edificii de legendă

Cristina  SCLIFOS, bibliotecar, Filiala ,,Transilvania”

       
 Grație dorinței de cunoştinţe și informare, recent la Filiala ,,Transilvania” s-a desfășurat lecția publică cu tematica ,,Chișinău – edificii de legendă”, unde copiii dornici de inovare, de lărgire a propriului orizont, de orientare spre trecut, legendă și farmec național s-au manifestat din plin în cadrul activității noastre care a început cu bun augur. Fiindcă oraşul Chişinău are o istorie plină de zbucium. Cu perioade de urcuş, dar şi cu altele, de declin, care au marcat evenimente, oameni și în cea mai mare măsură a lăsat niște edificii ce au un trecut, au o istorie, au trăsături specifice ce au ,,încolțit” peste secole și au răsărit și în orașul actual.

      Discuția noastră a început printr-o sarcină în care copiii s-au dat cu părerea despre orașul natal, au demonstrat în practică ceea ce deja au învățat la școală din domeniul cultural, geografic, politic și le-au prezentat în prima coloană a  tabelului  (Știu / Cunosc - Am învățat), iar fiecare idee a fost ascultată, acceptată și comentată. Astfel, am început a descoperi Chişinăul prin prisma tematicii noastre și anume elevii au semnalat că lexemul ,,legendă”  înseamnă ,,povestire în proză sau în versuri care conține elemente fantastice sau miraculoase, prin care se explică geneza unui lucru, a unei ființe etc., caracterul aparte al unui eveniment (istoric), al unui erou (mitic) sau al unui fenomen”, altfel zis legenda este o povestire prin care se explică geneza unui lucru.
          Copiii pe parcursul lecției nu doar au ascultat și au vizualizat, dar au și lucrat în grupe pe sectoare administrative (Botanica,Centru, Ciocana, Buiucani, Râșcani) ceea ce le-a permis să se familiarizeze cu legenda/istoria constituirii edificiilor pe teritoriul Chișinăului ca: Arcul de Triumf, Turnul de Apă, Biserica veche de lemn, Circul de Stat, Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”.     
                                                                                              
        Legenda a fost redată pe coli A3 de către elevi în propria lor manieră, de exemplu Turnul de Apă a fost reprezentat printr-un arbore, elevii asemănându-l astfel deoarece era pe timpuri cel mai înalt edificiu din Chișinău, iar informația despre legenda Circului de Stat a fost reprezentată printr-un soare zâmbăreț, în pofida faptului că unele edificii au rămas doar ruină sau au fost părăsite, dar acestea ne reprezintă trecutul gloros, istoria și neamul. Copiilor le-a fost mai ușor să asimileze informația istorică/biografică și plină de farmec a instituțiilor din orașul de piatră albă.Spre final de dicuție elevii au completat și a doua rubrică a tabelului (Știu / Cunosc - Am învățat) cu ceea ce astăzi au învățat.
        Chişinăul - e şi vechi şi nou. E şi trist şi vesel. E istorie și farmec, e legenda vie ce pulsează între trecut și viitor. Iată de ce la finele lecției a fost binevenită Boxa de idei și sugestii  în care elevii, viitorul de mâine au propus idei și sugestii pentru a ține viu frumosul în Chișinău, pentru a fi protejate edificiile vechi, care poartă în pereții săi o istorie- crâmpeie din viața noastră și a strămoșilor.