vineri, 17 martie 2017

Și picii pot salva lumea

Stela Russu,
 șef oficiu, Filiala „Transilvania”

         
Sănătatea înseamnă viaţa şi credem niciodată nu este prea devreme să începem să învăţăm cum să ne îngrijim sănătatea. Educația medicală pentru copii rezultă în creșterea unei tinere generații capabile să fie de folos atât semenilor săi cât și sieși. Primii pași în educația unui mod sănătos de viață este de dorit să aibă loc chiar din clasele primare. Situații critice se întâmplă la orice pas. De corectitudinea capacităților de acordare a primului ajutor depinde viața unui om. Există patru numere simple de contact la care putem apela începând cu 901, 902, 903, 904 și numărul unic 112, adoptat de guvernul Republicii Moldova în anul 2016. Un gest aparent mic poate salva vieți. Copiii sunt a cei mesageri ce răspândesc rapid informația asimilată la prieteni, părinți. Trainingul cu genericul „Primul ajutor medical pentru copiii curajoși”  desfățurat la Filiala „Transilvania” a BM „B.P. Hasdeu” din cadrul Serviciului „Atenție la trafic!” a fost o  sursă de informare și aplicare, simulare a situațiilor excepționale în conlucrare cu Serviciului Protecției Civile și Situații Excepționale al MAI delegat dl Igor Mocanu, paramedic, specialist superior. Am început discuția noastră cu tălmăcirea noțiunii de igienă, de proveniență greacă ce vine de la Hugeia, fiica lui Asclepus, Zeul medicinii, ea la rândui fiind Zeița Sănătății și a curățeniei în Grecia antică. Microbii mișună peste tot, există însă practici de precauție ce au drept scop protecția și menținerea sănătății. 
          Ca să fie mai bine asimilată importanța igienei pentru participanții atelierului am caracterizat cele trei tipuri de igienă: personală, a locului de muncă și a locuinței. Cu toate că toți copiii susțineau că au mâinuțele curate jocul Șervețelul umed ne-a demonstrat viceversa. La întrebarea: Unde se află cei mai mulți microbi? Au fost mai multe versiuni: în băi, pe podea... Cât nu ar părea de straniu microbii stau „cuminți” pe telefoanele noastre, planșete și calculatoare. Această noutate i-a surprins pe pici. Cu pași fermi am ajus și la noțiunea de urgență prin fișele - teste repartizate în grup urmat de  situațiile de urgență: cutremur, incendiu, furtună, inundație, ger (hipotermie), caniculă, muniții neexplodate (focuri de artificii), avarii industriale.
Plăcut surprinși de tehnicile de resuscitare la care au participat aplicate atât pe manechinele aduse de dl Igor Mocanu cât între copii, ca de exemplu: doi băieței ne-au demonstrat cum să salvăm o persoană în caz de blocarea căilor respiratorii în timpul mesei sau cum acționăm atunci când vedem pe cineva căzut la pământ: Plasăm ușor mâina pe umărul victimei. Întrebăm: Ești bine? Dacă răspunde, lăsăm victima în poziția în care am găsit-o și aflăm ce s-a întâmplat. În caz că victima nu răspunde, verificăm respirația și pulsul. Dacă nu este puls și nici respirație atunci începem resuscitarea. Chemăm ajutor. Nu uităm de telefon, culegem numărul de urgență 112.  Trebuie să fim pregătiți să anunțăm următoarea informație: Ce urgență avem? Unde este urgența? Unde ne aflăm? De la ce număr de telefon sunăm? Cum ne numim? Contează foarte mult să rămânem calmi și să răspundem la toate întrebările puse de operator. Ținem minte: Serviciul de urgență 112 funcționează permanent, 24 din 24 ore, 7 zile pe săptămână. 112 nu reprezintă doar un număr de telefon, ci un ajutor rapid care depinde de informaţiile pe care le oferim. Ajunși la punctul resuscitării, care poate fi combinat 30 de compresii toracice/sternale și 2 respiro gură în gură, un băiețel și-a acoperit fața spunând speriat: vai după așa ceva trebuie să te însori.

          A fost o experiență unică atât pentru copii, cât și pentru noi cei maturi. Aducem mulțumiri tuturor participanților, partenerilor în realizarea acestei lecții în lupta pentru viață.