joi, 9 martie 2017

Viitoarea profesie nu înseamnă sfârșitul muncii


Daniela  Vrabie, șef oficiu, Biblioteca „Transilvania”

         

Ce vreau să devin? Ce profesie să îmi aleg? Voi putea avea cariera pe care o visez ? Spre ce domeniu să mă orientez?
Câtă bătaie de cap ne dau aceste întrebări? Au încercat să răspundă elevii de la Liceul Teoretic „Ginta Latină” împreună cu profesoara doamna Claudia Barbă-Roșie, la trainingul „Educația adolescentului de azi pentru profesia de mâine” din cadrul Serviciului „Tineri, rebeli și ambințioși”.
          Cănd ești tânăr, la început de drum, toți au impresia că trebuie să te sfătuiască, să te îndrume sau și mai rău să îți dicteze ce cale să urmezi, toți arogându-și dreptul de a fi singuri că știu ce este cel mai bine pentru tine datorită experienței sau vârstei pe care o au.
          De aceea, atunci când ne alegem profesia trebuie să ținem cont de ceea ce ne place, ce ne oferă satisfacții, să fim constienți pe ce drum pornim, ce oportunități ni se deschid, în funcție de profesia pentru care optăm. Astfel, atunci când ne alegem profesia este necesar să ne facem un plan, o idee despre domeniile de care pe care le vor alege. Adolescenţii au fost implicați în diferite activități, care sau expus opinii, păreri și anumite situații cu care se confruntă. Elevii au fost împărțiți în două tabere, prima tabără a avut însărcinare de a se imagina pe drumul unei cariere precum traversarea unui râu de pe un mal pe celălalt. Ce pași ar trebui să parcurgeți pentru a ajunge pe celălalt mal?
          Cealaltă tabără a avut imaginativ o excursie pe ocean. Ajungând pe o insulă și, neștiind cât timp rămâneți aici, trebuie să se organizeze: Stabilind un set de reguli pentru grup.
Alegând o anumită ocupație/meserie care să corespundă cu aptitudinile voastre și să vă fie de folos pentru perioada cât veți rămîne pe insulă. (Argumentînd alegerea și specificați ce știți despre această maserie)
          O altă probă a fost navigarea printre aptitudini și abilități. Au citit cu atenție și au spus pe cele care și le potrivesc.
          Aceastata reprezintă o conștientizarea a anumitor abilități pe care elevii le au și pe care trebuie să le dezvolte în timp. Informarea, este necesară pentru adolescenți pentru orientarea în viitoarea lor viață de matur, și de aceea trebuie să muncească pentru că este „legea lumii moderne, care nu are loc pentru leneși” cum spunea și marele Eminescu.
          În viața, în ceea ce privește cariera culegi în timp, iar pentru a putea culege trebuie ca decizia pe care o luăm în privința profesiei să fie bine cumpănită și aleasă. Astfel au fost incluși câțiva adolescenți într-o probă practică.
          Sunt solicitați trei elevi să joace rolul de angajator, manager și asistent manager. Prezentarea la interviul de angajare i-au implicat pe cei care participă la un comportament mult mai matur și deja răspunzători de anumite fapte în care sunt implicați. Lucrurile nu sunt greu de făcut. Ceea ce este cu adevărat greu, este de a pune în stare de a le face.
          Adolescenții în activitatea „Educația adolescentului de azi pentru profesia de mâine” s-au expus pe marginea acestei activități că: „consideră că la începutul profesiei este necesar să ne gândim cum ne clădim o carieră, să investim în noi, să studiem, să dorim ca ceea ce facem să devină important. Este important că la început să investească în noi pentru ca mai apoi să putem crește” este o vorbă bătrânească „culegi ce semeni", dacă la începutul profesiei nu semeni ceva bun în nici un caz mai târziu nu vei culege roadele asteptate.
Un lucru trebuie conștientizat: foloasele materiale sunt de la părinți care depun efort pentru ei, instituțiile de învățămînt și instituțiile de cultură cum este bilioteca „Transilvania” dar banii se obțin, dacă depui o muncă satisfăcătoare și pe plan personal, o muncă placută este și util, dacă știi să alegi drumul pe care vrei să  mergi.
Trebuie să învățăm că învingătorii nu renunță, iar cei care renunță nu ajung învingători în propriile aspirații.