vineri, 7 aprilie 2017

Cântăreața copilăriei

Tatiana DONȚU, șef oficiu, Filiala „Transilvania”

Recent la Biblioteca „Transilvania”, a avut loc o întâlnire de suflet cu scriitoarea Maria Osoianu-Niconov, la care au participat elevii clasei a I-a „A”, a școlii primare nr. 83 „Gr. Vieru”, și doamna învățătoare Galina Molea. Ce poate fi mai frumos, decât să stai cu scriitorul faţă-n faţă?!
Așadar, autoarea le-a prezentat elevilor cărţile Dacă aș fi și eu școlar, (Partea I și II), Poeziile bunicuței, Aricică - gospodarul pădurii și alte cărți.
A vorbit despre cărţile noi, despre istoricul apariţiei lor, despre personajele din poezii şi a recitat câteva versuri. 
Chiar de la începutul întâlnirii s-a observat pe chipurile copiilor curiozitatea de a cunoaşte fiecare poezie prezentată cu intonaţie de autoare. Micii „actori” au recitat poezii atât din creaţia domniei sale, Primăvara în MoldovaVasul cu miere, Gospodina mamei etc., cât şi a altor scriitori îndrăgiţi, precum sunt Grigore Vieru, Arcadie Suceveanu şi Constantin Dragomir - Tu iarbă, tot ai mamă?, Vocale-portocale, Cartea etc.                                                                                                                                 

Înzestrată cu o voce blândă şi sonoră, dovedind calităţi actoriceşti, autoarea a ştiut chiar de la bun început să stabilească un contact strâns cu elevii. Copiii au participat activ în dialog cu scriitoarea, şi au dat dovadă de mult interes şi receptivitate, lecturând cu drag versuri din cărţile scriitoarei. Copiii și-au transpus impresiile în scenete și desene, pe care le-au prezentat în cadrul întâlnirii. Numeroase s-au dovedit și întrebările adresate pe final scriitoarei: unde obișnuieşte să scrie, care sunt cele mai îndrăgite creaţii personale, de când scrie și multe alte întrebări. La sfârşitul activităţii, Maria Osoianu-Niconov a oferit copiilor cărţi cu dedicaţii.