marți, 31 octombrie 2017

Căsuța cu povești

Lilia Canțîr, bibliotecar principal, Biblioteca ”Ștefan cel Mare”

„Suflă vântul când e toamnă
                               Ploaia bate în ferești
                                                                  Amintirile ne duc
                                                                                          La căsuța cu povești.”

Probabil, că nu este copil care să nu adore poveștile. Lumea fantastică a poveștilor a fost și sunt pentru copii  momente de relaxare, de a descoperi ceva necunoscut  sau  chiar deja descoperit . Cuprinși  de o nemărginită mulțumire, ei se topesc  într-o imensă revelație. Fie  vorba de o poveste de noapte bună, fie o poveste de iubire, de Crăciun, cu Zâne, prințese și împărați, cu animale năzdrăvane și fenomene supranaturale, adevărate sau fantastice, copii le așteaptă cu sufletul la gură distrându-se la maximum.

Copii din clasa 1-b a Școlii - Grădinițe nr.152 „Pas cu Pas” au învățat pe parcursul celor două luni de studiu secretele unei  povești bine spuse, cu păstrarea ordinii evenimentelor și logica lor, pentru a le stimula creativitatea, inteligența și spiritul inventiv, ca mai apoi,  la rândul lor, să povestească și chiar să poată scrie și ei povești.

În ospeție la acești minunați copii au fost părinți și bunici, eroi din povești…  Poveștile amuzante cu întâmplări nemaipomenite, pe care le-au ascultat, au avut un impact major și benefic asupra educației lor, i-au stimulat  pe elevi  să gândească liber și să se descurce bine în viața de zi cu zi. Educația prin intermediul poveștilor este unul din cele mai eficiente moduri  de a le oferi copiilor învățămintele necesare pentru o educație bună, pentru  a-i ajuta să crească armonios,  dezvoltându-le imaginația și  creativitatea.

Atrași de poveștile  pline de mister au călătorit în lumea fantasticului, iar din cele cu tâlc au primit răspunsuri la multe întrebări din care vor trage mai ușor foloase și învățăminte,  și ale căror  înțelepciuni îi ajută să crească într-un mod bine echilibrat și frumos.

Activitatea dedicată poveștilor s-a desfășurat în incinta Bibliotecii „Ștefan cel Mare”. Foarte important a fost, că părinții acestor minunați copii le-au fost alături, savurând  și ei din farmecul poveștilor , ba chiar, la un moment dat, surprinzându-i foarte emoționați și mai atenți decât copii lor.

Copii s-au deghizat în costume ale eroilor îndrăgiți din poveștile lor preferate, ducând spectatorii în lumea fantastică a basmelor. Rolurile, atât de bine interpretate prin dorința de a transmite mesajul poveștilor, au surprins plăcut părinții, dascălii, bibliotecarii și, nu în ultimul rând, pe ei înșiși.


Cântecele și dansurile nu a lipsit din spectacolul oferit de copii. Jocul de-a teatru îi ajută pe copii să-și descopere capacitățile, să-și dezvolte imaginația și intelectul. Talentul și plăcerea se citeau pe fețele lor vesele și neastâmpărate. Spre finalul spectacolului copii au avut surpriza de a o reîntâlni pe scriitoarea mult îndrăgită de ei Maria Tomița–Corini, salutând-o cu aplauze de bucurie, care, la rândul ei, i-a încântat cu poveștile lui Ion Creangă, dar scrise de ea în versuri.

Spectacolul s-a încheiat cu vocea tremurândă a unui iepuraș fericit:
„Dar s-a sfârșit serbarea noastră!
Suntem foarte mulțumiți
Că-n această zi frumoasă
A-ți venit să ne priviți.”

În aplauzele tuturor spectatorilor copii au interpretat cântecul „În lumea basmelor”.