marți, 10 octombrie 2017

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2017



În perioada 23 - 29 octombrie 2017 va avea loc Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2017 (Open Access Week) – un eveniment global, a ajuns în acest an la a zecea ediţie. Tema declarată pentru acest an - „Open in order to…”.

„Deschis pentru a …” – tema din acest an este o invitație de a răspunde la întrebarea cu privire la beneficiile concrete care pot fi obținute prin punerea la dispoziție în mod deschis a rezultatelor științifice. "Deschis pentru a ..." servește prompt pentru a trece dincolo de a vorbi despre deschidere în sine și de a se concentra asupra a ceea ce permite deschiderea - într-o disciplină concretă, într-o anumită instituție sau într-un context specific; apoi să luăm măsuri pentru a realiza aceste beneficii.

Deschis pentru a… crește impactul grantului sau bursei mele. Deschis pentru a… permite participarea mai echitabilă la cercetare. Deschis pentru a… îmbunătăți sănătatea publică. Acestea sunt doar câteva exemple privind modul în care se poate răspunde la această întrebare.

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis în acest an va avea loc în perioada 23 - 29 octombrie; cu toate acestea, cei care celebrează săptămâna sunt încurajați să organizeze evenimente locale ori de câte ori este mai potrivit în cursul anului și să abordeze cele mai actuale teme la nivel local.

Tema din acest an „Deschis pentru a …” de asemenea, recunoaște, diverse contexte și comunități în care se produce trecerea la Accesul Deschis și încurajează discuții specifice la nivel local. Comunitatea este chemată să ajute la traducerea în diverse limbi a invitației lansate de Programul EIFL-OA la bit.ly/translateoaweek.

Tema „Deschiși pentru acțiune” din anul trecut a încurajat toate părțile interesate să ia măsuri concrete pentru a-și face propria activitate mai deschisă și să îndemne pe alții să facă același lucru - de la postarea publicaților într-un repozitoriu instituțional la instruirea colegilor privind Accesul Deschis. Tema anului 2017 va contribui la amplificarea acțiunilor prin identificarea obiectivelor finale. Accesul Deschis permite și încurajează indivizii și instituțiile să ia măsuri pentru atingerea acestor obiective.

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2017 este o săptămână de acțiune globală, bazată pe comunitate, pentru a deschide accesul la cercetare. Evenimentul este sărbătorit de persoane particulare, instituții și organizații din întreaga lume. Hashtag-ul oficial al Săptămânii Internaţionale a Accesului Deschis este #OAweek. De asemenea, invităm comunitatea să utilizeze hashtag-ul #OpenInOrderTo pentru a începe o conversație online despre beneficiile unui sistem deschis de comunicare despre bursele de cercetare.

Pentru mai multe informații despre Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2017, vă rugăm să vizitați site-ul: www.openaccessweek.org.

Programul EIFL Open Access încurajează bibliotecile din întreaga rețea EIFL să participe la Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis și îi ajută să se pregătească pentru acest eveniment global incitant.

Participarea la Săptămâna Accesului Deschis poate fi simplă sau complexă, după cum doriți. Poate fi o șansă de a vă declanșa total imaginația și de a veni cu ceva ambițios, ciudat, distractiv.

Marcaţi data în calendarul dvs., începeţi planificarea evenimentelor OA şi, dacă sunteţi gata să realizaţi activităţi, va rugam sa ne contactaţi pentru a adera la Campania de promovare „Deschis pentru a…”, care este organizată în cadrul parteneriatului între Programul EIFL-OA Moldova al Consorțiului REM şi Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM).

Programul comun al activităţilor va fi transmis Managerului Programului EIFL-OA Iryna Kucima pentru diseminare pe plan global şi va fi va fi prezentat pe pagina oficială Web a Săptămânii Accesului Deschis: http://www.openaccessweek.org.

Vă rugăm să postaţi pe Pagina Web instituțională bannerul Săptămânii Accesului Deschis și, de asemenea, informații, fotografii și video de la evenimentele organizate. Bannerul îl puteți găsi în mapa atașată cu materialele Promo sau la adresa http://www.openaccessweek.org/page/englishhigh-resolution-1.  

Prima acțiune din Campania de promovare „Deschis pentru a…” deja a fost anunțată: Masa rotundă „Vizibilitatea internă și internațională a conținutului științific digital”, organizată de Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale în colaborare cu Consorțiul REM (Resurse Electronice pentru Moldova), care va avea loc la Academia de Studii Economice a Moldovei, 26 octombrie 2017, cu începere de la ora 10.00 (Invitația este atașată).

Partenerii Proiectului „Modernizarea serviciilor bibliotecilor universitare din Moldova”, finanţat de Programul Norvegian de Cooperare cu Eurasia în domeniul învăţământului superior, dezvoltat în parteneriat între Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea din Bergen, Norvegia, Universitatea Transilvania din Braşov, România şi 18 biblioteci universitare din Moldova planifică pentru Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2017 să realizeze Ediția a doua a Maratonului Naţional al Arhivării Publicaţiilor în Repozitoriile Instituţionale, care va avea loc la 25 octombrie, între orele 9.00-15.00. Scopul Maratonului este de a arhiva în această zi în repozitoriile instituţiilor din cadrul Proiectului cât mai multe publicaţii. Înainte de ora 9.00 va fi monitorizat nr. de publicaţii existente în RI din fiecare instituţie, iar după ora 15.00 vor fi totalizate rezultatele şi anunţaţi învingătorii.

În universitățile care nu au repozitoriu instituţional se va organiza în această zi (25 octombrie) Ziua Revistelor din Republica Moldova înregistrate în DOAJ. La moment sunt 19 reviste incluse în DOAJ: https://ibn.idsi.md/ro/journals_view_doaj.

Săptămâna Accesului Deschis ne va conecta la impulsul global al împărtăşirii deschise a ideilor şi la acțiuni concrete de promovare la nivel local a unor schimbări de politici privind accesul la informație. Universităţile, colegiile, institutele de cercetare, bibliotecile vor acționa împreună pentru a influența impactul economic și social al Accesului Deschis.

Consorțiul REM
Programul EIFL-OA Moldova