joi, 22 februarie 2018

„Povestește-mi ceva!”

Tatiana DONȚU,   
Șef oficiu,   Filiala „Transilvania”


Credem într-o lume mai bună. Credem că avem datoria de a ajuta la formarea a tuturor copiilor cu care putem interacționa. Credem că putem transmite valorile noastre prin puterea pe care o avem ca instituțieție. Credem că, alături de părinti, putem modela. .          

Astfel la 21 februarie 2018 a fost lansat un nou serviciu de bibliotecă la Biblioteca „Transilvania”, „Povestește-mi ceva”, de care vor beneficia elevii clasei a IV-a „D”, de la școala primară nr. 83 „Gr. Vieru”, cu profesoarea lor Pripa Tatiana.                                                                                               

Ce ne dorim de la acest nou serviciu? Să-i intrigăm pe participanți să ccălătorească imaginar în descoperirea propriei povești. Vor descoperi aspecte uimitoare despre sine și colegi „privind dincolo de oglindă”, obținând abilități în cunoașterea și înțelegerea comportamentului celor maturi. 
                                                                                        
Ateliere creative, lectură și cursuri interactive, bucuria de a învăța și a descoperi, dar și distracție cât cuprinde, muzică și surprize, îi vor așteaptă toate, la trainingurile din cadrul Serviciului.           
                                                                                                              
La trainingul de azi elevii au descoperit, că creând propriile povesti, acestea au viaţă. Vor reuși să dea glas propriilor personaje, prin creativitate și imaginație, contribuind la schimbarea unor atitudini și comportamente. Astfel, vom scrie împreună povești, le putem desena, înscena, inventa pentru a realiza propriile povești.                                          
Prezentarea de pe proiectorul cu ecran ne-a fost de mare folos, pentru că a mobilizat copii să evalueze cunoștințele despre poveștile cunoscute, la consolidarea exprimării verbale, orale, corecte din punct de vedere fonetic, lexical si sintactic, la dezvoltarea creativității și expresivității limbajului oral. A mai contribuit să inițieze discuții despre poveștile cunoscute și despre personaje, să spună dacă și de ce i-au plăcut, să demonstreze înțelegerea textului și mesajul pe care-l transmite povestea, sa exprime cu cuvinte sentimente și să argumenteze, etc.                                                                                      

Nelipsite au fost probele de energetizare, ele fiind: „Proba dulce”, care i-a ajutat să se grupeze în 3 echipe, conform învelitoare bomboanei alese. Trei echipe „Actorii”, Povestitorii” și „Inventatorii” au înscenat, povestit, inventat câte o poveste propusă. Au fost adorabili și formidabili, dând dovadă de o bună cunoaștere a poveștilor, creativitate și mult umor.


Iar „Tronul concluziilor” le-a permis să-și exprime concluziile pe marginea celor întâmplate. Ca niște împărați pe tron au expus niște păreri, obiecții, atitudini, mulțumiri originale, astfel creându-se o atmosferă pozitivă, de voie bună și o deschidere de suflet. Așadar, participanții au  intrat în pielea personajelor, ba chiar au nimerit și în situații interesante, din care evadarea bine organizată le-a sporit valoarea în ochii colegilor.