marți, 27 februarie 2018

Sărbători de familie

Mila ȘEREMET,  șef serviciu, Filiala „Transilvania”
 
Suntem un popor ce abundă în tradiții, o parte dintre ele au fost reflectate în proiectul „Sărbători de famile”, în cadrul Salonului de Lectură „Ceaiul de la ora patru” din data de 26 februarie. Saloniștii, elevii clasei a VIII-a de la Liceul Teoretic „Gaudeamus” au format 5 echipe cu tematici diferite, dar cu un scop comun. De a se prezenta cel mai bine, argumentat și spectaculos proiectul său.   

Neobosita Dna Alexandra Tănase, profesoară de limbă și literatură română venea cu mici rectificări, când era cazul. Sala de lectură pentru maturi a fost transformată de echipa numărul unu în Sărbătoarea noului născut în familie – Botezul. S-a ținut cont de pregătirea pentru botez, procedura din biserică, procedura de acasă, baia de a doua zi, tradiție respectată și acum în unele localități ale Moldovei. Toate cheltuielile ce țin de ritualul botezului sunt plătite de către nași, care și sunt eroii de bază. Nașa ține în mâna dreaptă pruncul și spune crezul, una dintre cele mai importante rugăciuni creștine ortodoxe. Apoi preotul afundă de trei ori copilul în cristelnița frumos împodobită, miruindu-l în 13 puncte diferite. Băiatul este dus în altar, iar fetița numai până la porțile altarului. Nașa ia lumânările și le stinge de ușă. Preotul înapoiază copilul părinților, spunând de trei ori mi l-ați dat păgân, vi-l întorc creștin. A doua zi nașii, cumătrii vin la scăldătoare. În băița copilului se pune pâine și bani, ca să fie bogat, potcoavă pentru statornicie și pene ca să aibă o viață ușoară, ca pana de pasăre. Camera fetiței de obicei este de culoare roz, la băiețel predomină cea albastră. Cu gânduri și urări de bine au încheiat proiectul prima echipă.
                                                                                                           

A doua echipă prin scenetă a prezentat „Căsătoria”, descifrând noțiunile de bază: logodna, pețit, verighetă, nași, cununie, colacul miresei, spălatul pe mâini al nașilor, lumânări de cununie, rochia miresei, buchetul miresei, costumul mirelui, cravata, tortul (pe vremuri jemne, un fel de pâine frumos împletită, un pic dulcie, socotită că aduce noroc celor care o gustă). Sala nunții frumos împodobită cu flori ce semnifică puritate, finețe și armonie. Rochia albă pentru prima dată a fost îmbrăcată de mireasă în Grecia Antică, ce semnifică devotament viitorului soț pentru toată viața. Și la nunta noastră a mai fost și evenimentul dezbrăcării miresei, acompaniat de cântecul tradițional. Ia-ți mireasă ziua bună...

Al treilea proiect „Ziua de naștere” – un prilej de a oferi cadouri celui omagiat: flori, cărți, jucării, diverse accesorii. Sărbătoarea zilei de naștere pentru copii poate fi petrecută cu pirați. Participanții echipați cu bandane, tatuaje, tematică nautică, ancore, flag cu craniu...

Tot pentru copii sunt organizate și petreceri cu zâne, cu costume dantelate de prințese, zâne, fluturași, baloane, baghete fermecate... Adolescenții au stilul lor de a se petrece Halloween, Familia Adams. Decorul acestor petreceri macabre, caracteristic pentru cei cu inimă, tare: cu colți de vampir, vrăjitoare, pânză de păianjen... Maturii la rândul lor sărbătoresc prin petreceri de tipul Bal mascat pe ritmuri de muzică clasică, ce se deosebește prin eleganță, abundență de dantelă costume vaporoase, pălării și ochelari ce face eroii balului mai enigmatici. Prezentarea proiectului a culminat cu un fragment din „Tema pentru acasă” de N. Dabija, ziua de naștere a lui Mihai.                                                 
 
Echipa a patra cu proiectul „Sfințirea casei”, a venit cu un întreg arsenal de ustensile pentru sfințirea casei: busuioc, ulei prosop, 3 lumânări, icoană, colaci. Dar mai întâi de toate casa gospodarului, să fie impecabil de curată, cei ai casei împărtășiți, masa așezată spre asfințit, un vas pentru aghiazmă și unul pentru pâine.

Ultima echipă cu cel din urmă proiect „Întâlniri de duminică”, supranumit și Duminica în familie. Mai întâi de toate cina, prânzul în familie nu presupune umplerea burții, ci o interesantă comunicare în timpul mesei. Fața de masă cea mai frumoasă, farfuriile bine aranjate în dependență de câte feluri de mâncare avem.


Un buchet de flori va decora frumos masa. Pe timp de iarnă sunt binevenite crenguțe de brad conuri... În Spania cina în familie este privită ca ceva abstract, adică mănânc, când vreau și cu cine vreau. În Afganistan se mănâncă numai cu mâna dreaptă, stânga fiind socotită ca murdară. Și încă o tradiție în țările arabe, bărbații mănâncă într-o odaie și femeile în altă odaie.   


A fost o activitate bine pregătită cu multe clipe minunate și informație utilă pentru generația în creștere.