miercuri, 16 mai 2018

Proiectul „Profesia mea”


Ludmila Capița,  bibliotecar principal, Filiala „Transilvania”

„Alege un job pe care îl iubești și nu va trebui  să muncești nici măcar o zi din viața ta."
Confucius

Viitorul ne rezervă multe, e o ușă cu multe surprize. Toți avem idealuri, visăm la o viață care poate atinge perfecțiunea, ne dorim ce e mai bun. Visăm la meseria ideală, fiecare vrem să arătam lumii că suntem cei mai buni, visăm la o familie care să ne susțină și să ne iubească, visăm la un nou început. Liceenii sunt la o vârstă  care îi pune pe gânduri, ce profesie să-și aleagă, au avut un stimul de a organiza și desfășura proiectul „Profesia mea”, în cadrul Salonului de Lectură „Ceaiul de la ora patru”. Moderatoarea Alexandra Tănase a dat start activității, făcând o totalizare a activităților desfășurate în cadrul salonului, a menționat că fiecare profesie vine cu ceva, interesant în felul său și că rămâne de a fi descoperite. S-au perindat prezentări ale liceenilor, care mai de care, care au captivat prin creativitate, originalitate și prin conținut. Au fost prezentate profesiile: avocat, psiholog, arhitector, jurnalist, medic, designer, actor, arhitect, bucătar.                                            
Grupul unu, format din 3 liceeni: Polina Baban, Nicoleta Bantaș și Igor Caravai au prezentat în PowerPoint  profesia de avocat. Au făcut o mică introducere despre avocatura moldovenească, cum se face admiterea în profesia de avocat, formele de organizare, domeniile de activitate ale avocatului.  Au simulat un interviu cu un avocat, elaborat în formă de filmuleț.                                                                                                                                   
Grupul doi  a continuat cu profesia de „Designer vestimentar”. Au impresionat publicul cu Interviul realizat designerul Olesea Vasilache și cu o defilare de modă a câtorva ținute: clasică,de gala, sport…                                                                                               
Profesia de psiholog a urmat în continuare cu o prezentare în PowerPoint, unde au fost dezvăluite mici secrete cum ar fi: Psihologul este un fel de ghid autorizat care ne ajută să descoperim singuri răspunsurile pe care le avem deja undeva în adâncul nostru. Psihologul oferă acceptare necondiționată, empatie, confidențialitate, înțelegere şi obiectivitate celor care intră în contact cu el. Ne ajută să ne revalorizăm rolurile pe care le ocupăm în viața noastră, să depășim situațiile de criză, să nu mai fim triști, singuri, neînțeleși de părinti/prieteni, lipsiți de încredere în sine sau în ceilalți.  Tot ei au elaborat un filmuleț cu 25 de curiozități din psihologie comentate. O altă ssurpriză a fost testul psihologic: „Testarea emoțiilor” din șapte întrebări, prezentat de Ariadna Postolachi. A împărțit la toți participanții câte o foaie, și trebuia să răspundă la întrebare prin „da” sau „nu”. Ele fiind: Te simți vinovată dacă plângi în public? Crezi că plânsul este un semn de slăbiciune? Încerci să-ți ascunzi dezamăgirea de fiecare dată? Te simți genată dacă vezi un om plângând? Te superi repede? Ai permite ca cineva să te consoleze atunci când plângi? Îți amintești când ultima dată ai râs cu poftă și te-ai distrat de minune? La majoritatea răspunsurilor de „da”, răspunsul a fost următorul: „Ai o atitudine sănătoasă față de emoțiile tale. Nu-ți este rușine să îți arăți emoțiile din când în când, iar această atitudine va contribui negreșit la starea ta de sănătate. Ai șansa să devii un bun sfătuitor.”. La majoritatea răspunsurilor „nu”: „Îți exteriorizezi sentimentele, însă nu atât de des, pe cât ar trebui. Trebuie să fii pregătit să mergi mai departe. Plângi atunci când iești trist, țipi atunci când, ești furios și zâmbește atunci când ești fericit. Exteriorizarea emoțiilor poate face minuni pentru sănătatea ta fizică și psihică”.                                                                   
 Profesia de arhitect – în PowerPoint au fost prezentați cei mai faimoși arhitecți din lume: Norman Foster, Santiago Calatrava, Leoh Ming Pei, Antoni Gaudi cu date biografice și proiectele realizate. Victoria Grigoraș a realizat un interviu cu arhitectorul Marcelo Luchian. Au fost caracterizate și câteva schițe de proiectări.                                                           
Iar profesia de jurnalist, prezentată de Valeria Lupu, Mădălina Lungu și Cosmin Madan a surprins publicul cu revista elaborată de ei: „Descoperă meseria de jurnalist”, ce include următoarele tematici: Află cine sunt jurnaliștii? Ce capacități trebuie să dețină un jurnalist; Top 3. Cei mai cunoscuți prezentatori TV din Moldova; Cele 6 principii pentru un jurnalist adevărat (fii corect, prezintă mai multe opinii, caută adevărul, fii deschis, evocă emoții, fii creativ. Sarcinile unui jurnalist).          
Nici nobila pprofesie de medic nu a rămas în umbră, fiind prezentată de Liudmila Ciuchitu, Renat Evtodienco, care au relatat, că este o profesie grea dar satisfăcătoare, deoarece întotdeauna esti mulțumit că ai salvat vieți, și fără ajutorul lui nu ar mai fi putut exista... Ce trebuie să mai știm despre profesia de medic? Ai nevoie de pasiune pentru aceasta profesie, trebuie sa fii răbdător, comunicativ, deschis și să transmiți încredere pentru a putea comunica cu pacienții. Este destul de important să fii la curent cu noile descoperiri medicale și sa te încrezi în instinctul tau! Amuzantă a fost sceneta „În cabinetul medicului”.
Următoarea prezentare a fost profesia de actor, prin care Sorin Miron, Beatrice Jenunchi și Dorina Mânăscurtă au redat Istoricul apariției profesiei.  Ce este un actor?  Actor – o persoană care interpretează unul sau mai multe roluri în piese de teatru, filme, la televiziune sau radio, etc. Munca unui actor se desfășoară pe scene, în studiouri, iar în unele cazuri putem întâlni actori și în stradă. Succesul unui actor depinde de talentul său și, desigur, de abilitatea lui de a înțelege rolul pe care îl joacă.  Au fost prezentate  tehnicile de interpretare și responsabilitățile actorului.                                                                 
Grupul care a prezentat profesia de bucătar a impresionat publicul cu o carte de bucate, efectuată manual. Cartea include recete cu poze ale bucatelor tradiționale,  salate, deserturi, recetă proprie numită „Mufinns”. Surpriza bucătarilor a fost servirea publicului cu biscuiți.                                                                                                                                  
 La finalul activității jurații Andreea Diana Palonciuc și Denis Sava, clasa XI-a lm2 au făcut o sinteză a activității, unde au apreciat lucrul fiecărui grup în parte, mulțumindu-le pentru acestă minunată activitate. Dna Alexandra Tănase: „Câtă eleganță, câtă simplitate, am primit o plăcere de la această activitate, aveți valori creative, aveți inițiative, vocabular, sunteți curioși să aflați mai multe lucruri și asta vă îmbogățește cel de mult”.