vineri, 25 mai 2018

Zilele Bibliotecii „Onisifor Ghibu”


Dina Sicorschi, şef oficiu
Filiala „Onisifor Ghibu”

Biblioteca „Onisifor Ghibu” este o filială a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, deschisă la 15 ianuarie 1992, prima bibliotecă de carte românească din Chișinău. Localul e  situat în centrul Chișinăului. Dispune de o colecție formată exclusiv din carte românească (parte din fondul activ e transmis de Biblioteca Metropolitană București),  care mereu se completează cu ediții noi.
Zilele Bibliotecii „Onisifor Ghibu” sunt mult așteptate de cititorii și oamenii atașați de literatură și cultură.Prezentări și lansări de noi volume semnate de scriitorii autohtoni, expoziții de carte, pictură  – sunt doar unele dintre frumoasele activități desfășurate.

Cu ocazia acestor deosebite zile au fost  lansate cărțile: „Pe punte de cântec spre Unire” de Eugen Mamot; „Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei” antologator Marius Diaconescu și Andrei Florin Sora (București); „Ineditul Eugen Cioclea” de Vitalie Răileanu etc.

Miercuri,16 mai 2018 scriitorul, Ioan Mânăscurtă ne-a surprins, în cadrul Zilelor Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, cu o deosebită invitație la lectură – „Ieșirea din Timp”; „Deslușirea semnelor” și „Citirea a Doua” (nu ultima). Prezenți la eveniment: Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.; Teo Chiriac, vice-președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova; Leo Butnaru, scriitor; Iulian Filip, scriitor; Dumitru Crudu, scriitor ș.a.

Joi, 17 mai,  ca oaspeți ai bibliotecii au fost elevii de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”. Excursie prin bibliotecă și prezentare de carte a oferit-o vizitatorilor directorul bibliotecii, Vitalie Răileanu. Această zi frumoasă s-a încheiat cu lansarea cărții Pe punte de cântec spre Unire” de Eugen Mamot. Un volum despre traseul istoric al celebrului ansamblu de la Chișinău ,,Lia Ciocârlia” – Opera numită „Pe punte de cântec spre Unire”, care este dedicată  și Centenarului Unirii Basarabiei cu Patria-Mamă. Anul curent, 2018, se împlinesc 45 de ani de la fondarea studioului muzical-coral „Lia-Ciocârlia”.

Sub genericul Zilele Bibliotecii „Onisifor Ghibu” ziua de joi, 24 mai, a fost încununată cu două evenimente majore, prezentarea a unui nou volum elaborat în cadrul Laboratorului de Cercetare Literară a Bibliotecii „Onisifor Ghibu” - „Ineditul Eugen Cioclea” de Vitalie Răileanu și lansarea antologiilor „Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei” concept, elaborare și editare Marius Diaconescu și Andrei Florin Sora (București). Moderatori au fost: Vitalie Răileanu, critic și cercetător literar; Marius Diaconescu, istoric (Universitatea din București); Ion Negrei, istoric, vicepreședinte al Asociației Istoricilor din Moldova. Participanți la eveniment: Gheorghe Cojocaru, directorul institutului de istorie al Academiei de Științe a Moldovei; Vladimir Mischevca, primul președinte a Comisiei de Heraldică; Protoiereul Octavian Moșin; Octavian Munteanu, profesor ș.a.