vineri, 5 octombrie 2018

Cartea în timp


Lucia Bacaliuc,
bibliotecar, Filiala „Ovidius”

Cartea  întotdeauna a servit un izvor de cunoștințe. Istoria cărții se împletește de milenii cu istoria civilizației umane. Omul a căutat de-a lungul timpului diverse modalități de transmitere a informațiilor în formă scrisă, pornind de la tăblițele de argilă și ajungând la cartea electronică.
 Ora de informare și documentare desfășurată la Biblioteca „Ovidius” continua săinstruiască tinerii învățăcei. Cititorii fideli au acumulat cunoștințe și prin jocul Podul de piatră.
Participanții de la liceele  „Universul”, „Mihai Viteazul”, „Mircea cel Bătrân” au re-adus farmecul cărților uitate de cititor, confecționând din ele  flori, un arici și un evantai.
Poezia „Cuvântul” de D. Matcovschi a dat startul activității, unde moderatorul le-a comunicat că la început a fost Cuvântul şi Cuvântul era Dumnezeu, apoi le-a explicat geneza cărții, trecerea de la efortul brațelor la truda mintii, sudoarea muncii sutelor de ani. Semnificația lexemului carte,  prezentarea pe marele ecran a colecției de imagini despre structura cărții au condus copiii la evaluarea celor studiate și la notarea acestora  pe cărțile decupate.
Astfel, copiii au aflat despre structura cărții şi fișa bibliografică a lucrării. Expresia Lectura înaripează sufletul și citatul Să nu lași să treacă nici o zi fără să citești, fără să vezi sau să auzi ceva frumos și-au găsit expresivitate  pe buzele copiilor, care încercau să  le comenteze. Continuarea gândului Cartea bună este o conversație cu un om deștept... e o nouă provocare pentru cititorii ovidieni, care pentru a-și analiza progresul, au  realizat un mini-eseu: Prin lectură cunoști lumea şi propriul eu. Spre sfârșitul  activității copiii au evoluat informația asimilată pe cărțile decupate. Pentru acasă utilizatorilor li s-a propus să scrie creații proprii dedicate cărții un exemplu le-a citit moderatoarea.
            Au primit cărți și dulciuri în funcție de zâmbetele pe care le-au primit la activitate, iată așa se documentează la Biblioteca „Ovidius”.