joi, 11 octombrie 2018

Plăcerea de a reuși


Natalia Cojoharenco,
şef oficiu, Filiala „Ovidius”
           
 La biblioteca noastră în cadrul Zilelor Educaţiei Non-Formale (ZEN Hasdeu) a avut loc un eveniment deosebit, unde s-a discutat nu numai despre cărţi, dar şi despre ambiția de a crea un corp armonios şi sănătos. A moderat activitatea cititoarea fidelă și voluntarul Bibliotecii „Ovidius”, Iulia Ciornîi, campioana RM în bodybwilding. Ea, mai fiind, deținătoare a medaliilor şi cupelor obținute ca trofee pentru participarea la diverse campionate, festivaluri sportive, Grand Prix-uri, maratoane şi alte competiții sportive. Cu acest prilej au fost invitaţi elevii anului I de la Centrul de Excelenţă în Construcţii, tineri preocupați de obținerea unui fizic atrăgător.
Tânăra, dar deja experimentata moderatoare, a vorbit cu multă pasiune despre importanța organizării unui stil sănătos de viață, anume acum în perioada adolescenței, când potențialul intelectual şi fizic lucrează  la maximă capacitate.
Chiar de la început au fost abordate teme importante precum: motivația și sursele de a găsi inspirația indiferent de vârstă, despre necesitățile tinerilor de azi şi multiplele beneficii în practicarea fitnessului şi atletismului.
Sportiva a menționat în discursul său importanța creării unui echilibru interior armonios pe care îl putem obține doar printr-o simplă modificare a obiceiurilor şi o identificare corectă a priorităților.
„Practicarea unui sport ține de dezvoltarea la băieți şi fete a unor procese psihice precum autocontrolul, gândirea abstractă, reflecția, autoconştiinţa. În ultimul timp, în societatea modernă, îndeosebi în rândul tinerilor are o mare popularitate practicarea sporturilor, mersul la fitness centre, căci cui nu îi place să aibă un fizic bine lucrat? Dar să ştiţi, că acest  fizic nu se obține cu o substanța magică, ci cu multă transpirație. Știu, că o să spuneți că există steroizi, creatină etc., dar nici măcar acestea nu te ajută să evoluezi dacă nu depui efort pentru o dezvoltare sănătoasă” - a mărturisit Iulia.
De asemenea, a îndemnat copiii să participe la manifestările sportive de anvergură care se petrec în urbea noastră: maratonul de Crăciun care va avea loc în decembrie anul curent, „Hai haiduci!” se va desfășura în aprilie, şi cel mai apropiat eveniment creativ şi distractiv „Hell Run” (maraton în zonă verde) chiar în această lună, pe 27 octombrie, la care participanții se vor echipa cu măștile Halloween. Iar cei care nu găsesc timp să meargă la centre sportive, au oportunitatea de a face sport în aer liber, grație echipamentului sportiv amenajat în curțile blocurilor locative.
La final,  Iulia a sfătuit tinerii să facă sport, nu neapărat sport de performanța, dar în orice condiții e vital de a ne  menține organismul puternic şi sănătos. Ea, fiind de părere că trebuie să existe mai multe ore de sport la şcoală, dar nu ca să scăpăm de alte ore „plictisitoare”, ci să punem încă o cărămidă la modelarea unui organism sănătos.
„Sunt  tineri cu handicap care fac sport, nu le este ușor, dar totuși fac!  Încercați asta, la mine funcționează. Trebuie să-ţi controlezi mintea şi să treci peste încercări! Un lucru important care trebuie menționat este că hainele arată mult mai bine pe un corp bine lucrat.”
Activitatea a culminat cu un șir de întrebări parvenite de la băieții şi fetele prezente în sală. Noi, cei care am asistat la acest frumos eveniment am aflat că şi în Chișinău sunt multe activități cu tentă sportivă, maratoane de proporții la care participă atleți profesioniști şi amatori din diferite țări, campionii obținând premii bănești, dar şi o bună motivație pentru participare în viața sportivă a Republicii Moldova.
Prin urmare, să facem mișcare pentru că se merită. Mens sana in corpore sano!