vineri, 26 octombrie 2018

Renata Verejanu – ecou de gânduri lirice


Angela OLĂRESCU,
Şef, Filiala „Hristo Botev”

 În baza Proiectului „Săptămâna Poeziei cu Renata Verejanu”, scriitoarea desfășoară multe întâlniri cu personalități de creație, cum ar fi pictori, scriitori, compozitori, în colegii, licee şi biblioteci. Întâlnirile dumneaei cu cititorii le oferă elevilor, studenților posibilitatea să o cunoască nu doar din cărţi, ci și în realitate, să cunoască mai profund  şi activitatea prodigioasă multilaterală a poetei. Conform programului de anul acesta, în data de 24 octombrie curent, la Biblioteca „Hristo Botev” a avut loc întâlnirea poetei şi publicistei Renata Verejanu cu elevii Liceului Teoretic „G. Meniuc” din Chişinău. În sala de lectură am amenajat pentru această activitate expoziția de carte Renata Verejanu, poet şi publicist. Am dat start activității cu o comunicare despre colaborarea poetei cu biblioteca, cum, începând din anul 2016, am desfășurat împreună multe prezentări şi lansări de carte, Festivalul Internaţional de Poezie – Renata Verejanu din sectorul Râşcani a capitalei. De fiecare dată tinerii erau încurajați să scrie, căci prin poezie noi creăm frumosul pentru noi şi pentru alții. Această colaborare productivă se păstrează şi până azi. Creația poetei este foarte variată, putem afirma că este şi o sursă de inspirație pentru noi începători poeţi, operele ei sunt apreciate şi de multi poeți contemporani. Poeta Renata Verejanu este un om dotat cu har de la Dumnezeu de a crea, scrie cu mult talent liric. În poezia sa lirică redă sentimente puternice. Dumneaei folosește multe procedee artistice literare, mai cu seamă metaforele, simbolurile. Ea trăiește prin tot ce face. Este o persoană electrizantă, parcă este pusă în priză uneori. Mai este şi un regizor talentat, acesta pronunţându-se îndeosebi în organizarea Festivalului Concurs Internațional al Talentelor Lumii „Micul prinţ”, ce îl desfășoară în fiecare an la Palatul Național „Nicolae Sulac”.
Anul curent, la Salonul Internațional de Carte pentru Copii şi Tineret, în data de 22 aprilie, din partea Uniunii Scriitorilor, Renatei Verejanu i s-a acordat un premiu special pentru cartea: Poetul Dintre Milenii. Volumele editate ale poetei sunt cunoscute şi peste hotarele ţării noastre.
Poeta Renata Verejanu şi-a început discursul cu o amintire despre poetul Grigore Vieru, care de fiecare dată când discutau convingător o încuraja să scrie cât mai mult despre dragoste şi omenie, căci are darul inspirației. Apoi poeta a făcut o trecere în revistă a vieții şi operei sale literare, menționând că mult timp nu a putut edita volumele sale din cauza regimului dictatorial din anii 80 ai sec. XX. Dar din iniţiativă proprie editează carte după carte, selectându-le din mulțimea de manuscrise adunate. Are cincizeci de titluri de volume la număr până acum şi nu se oprește aici. Se implică în multe proiecte locale, naționale şi internaționale. Poeta a depănat amintiri cu referire la absolvirea studiilor la Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova, facultățile de la Institutul Politehnic din Chişinău (azi, Academia de Studii Economice din Republica Moldova şi Universitatea Tehnică din Moldova) pe care le-a absolvit cu succes.

Cu o deosebită plăcere poeta a vorbit despre cartea lui Daniel Verejanu Poeta Renata Verejanu este mama mea, în care autorul face o analiză literară a operelor Renatei Verejanu. Cartea este o monografie colectivă în care sunt selectate articole ale unor persoane ce au scris despre poeta Renata Verejanu.
 Ulterior, poeta a recitat versuri (Drum spre adevăr, Cu fruntea spre cer, Înțelepciune ş.a) din volumul Ofranda omeniei, pe care la finele activității a donat-o bibliotecii cu autograful dumneaei. Versurile din cartea dată sunt scrise cu multă pasiune şi dragoste, ea destăinuie direct, prin mesajul poetic, degradarea morală şi spirituală a neamului, destinul dramatic al conaționalilor ei, pledând pentru triumful adevărului, pentru identitate. Chiar dacă au fost scrise în alt secol, versurile din volum sunt actuale şi în ziua de azi, de parcă sunt scrise acum. Sunt poezii filosofice originale.
Toţi cei participanți la întâlnirile cu poeta Renata Verejanu au recitat poezii de ale autoarei sau din creația proprie. Descoperind talente noi, dna Renata Verejanu le dădea tinerilor sfaturi utile demne de urmat în creația lor proprie.
În încheiere, i-am oferit omagiatei Renata Verejanu un cadou muzical -  Ansamblul Etnofolcloric „Въгленче”, conducător Ana Pagur, împreună cu membrii Dunas Emilia, cl. 2 al Liceului Teoretic „M. Lomonosov” şi vioristul Alexandru Donos, au interpretat cântecele Prima dragoste şi Cântec de glumă.
Renata Verejanu este permanent un oaspete așteptat în biblioteca noastră, care participă activ la  multe activități ce se desfășoară aici. Cu siguranță, colaborarea cu binecunoscuta poetă va continua şi în viitor.