miercuri, 3 octombrie 2018

Tânărul pictor din Iași

Lilia Gamarța,
șef filială, Filiala „Ștefan cel Mare”


Pictura a fost în toate timpurile o ramură a artelor plastice care reprezintă o posibilă realitate în imagini artistice bidimensionale create cu ajutorul culorilor aplicate pe o suprafață. În ziua de azi, imaginea e totul, imaginea este o categorie ce se situează intre concret și abstract, între real și ideal, între sensibil și inteligibil. Conținutul categoriei de imagine, în psihologia socială, de exemplu, nu se referă, restrictiv la reproducerea materială a unei realități date, ci la un atribut al vieții psihice (bazat pe capacitatea psihicului uman de a construi reprezentări mentale), cu rol determinant în relația comunicațională umană.
De această artă s-a îndrăgostit și tânărul Andrei Pennazio, de 13 ani, din Iași, născut la Alba, provincia Cuneo Italia. Mama – de origine româncă, iar tatăl – italian.  În prezent, locuiește la Iași, România. Studiază la Colegiul de Artă „Octav Băncilă”, secția arte plastice.
  De la vârsta de 6 ani, desenul său a fost remarcat la concursul anual „Befana” Ferrero Spa, Italia. Fiind elev al Școlii Primare Junior din cadrul Universității „Al.I. Cuza” din Iași, la vârsta de 8 ani și jumătate a participat la prima sa expoziție de grup organizată în incinta Casei Armatei din Iași.
    A avut un șir de eexpoziții personale:
·         2016
 
-          Jocul cu amintiri – Lequio Berria, Italia and Alba;
-          Ecouri din copilărie – la Biblioteca Municipală „C.A. Rosetti” din Onești, România;
-          Dialog... dialogo... dialogue – la Școala Primară Junio din cadrul Universității „A.I.  Cuza” din Iași, România, cu ocazia Săptămânii Globale a Educației.
·         2017
-          Ritm și culoare – la Iuliu Mall, Iași, România;
-          Accent și Culoare – la  Centrul Cultural Italian din Cluj, România;
-          Armonie și Culoare – la Institutul Cultural din București, România;
-          Caruselul bucuriei – la Wall of Art Gallery în Roman, România;
-          Amintiri și Povestiri – la Internatinal Hotel din Iași, România;
-          Joc și Culoare – la Sara Good Art Gallery din Bacău, România;
·         2018
-          Reverberații de culoare – la Teatru Muzical „Nae Leonard” din Galați, România;
-          CEEC Investment & Trade Expo, în Ningbo, China;
-          Poveștile copilăriei – la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Filiala „Ștefan cel Mare” din Chișinău, R. Moldova.

În incinta Bibliotecii „Ștefan cel Mare” a fost inaugurat vernisajul lui Andrei cu tema POVEȘTILE COPILĂRIEI. La eveniment au participat: autorul expoziției; Silvia Garmacea – mama lui Andrei; Ghenadie Jalbă – vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova; Valeriu Matei - poet, istoric, deputat, scriitor și om politic din Republica Moldova; Petru Coşleţ - artist plastic; Emil Cojocaru - profesor la Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”; Isidor Doctoreanu – poet Român cu inimă de basarabean; studenții de la Colegiul Republican de Arte Plastice “Alexandru Plămădeală”.
În cadrul vernisajului, invitații au fost interesați de primii pași porniți pe tărâmul picturii, de istoricul și abordarea tematică a picturilor, de primele succese/aprecieri din partea publicului. Iar Silvia Garmacea (mama pictorului), o ființă blajină, blândă și de o cumsecădenie rară a fost foarte sinceră cu publicul, explicându-i în detalii ce a observat pe parcursul anilor la ANDREI, cum s-a dezvoltat și ce a reprezentat arta pentru el.
Studenții de la Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, viitorii pictori, au avut interes major despre eexpozițiile personale din țară și de peste hotare. Aceștia au solicitat detalii, impresii de la expozițiile autorului din China, Italia...
Participanții la vernisaj au apreciat lucrările și l-au încurajat să continue această muncă frumoasă. Totodată, scriitorul Valeriu Matei a făcut o tangență cu fratele său, pictorul Oleg Matei, oferindu-i exemple frumoase despre succesele acestuia, menționându-i și pe marii clasici ai timpului din pictură.

Tânărul pictor din Iași se simte minunat la Chișinău și vă invită cu drag pe toți chișinăuienii iubitori de artă și frumos la expoziția sa, care va fi găzduită la Biblioteca Ștefan cel Mare” până la sfârșitul lunii octombrie.