vineri, 30 noiembrie 2018

O nouă prezentare de carte în cadrul cenaclului „Cuvântul magic”: „Poveștile bunicului Alexandru”


Angela Vintilă,
 șef filială, Filiala „M. Ciachir”

Programul celei de a doua ședințe a cenaclului „Cuvântul magic” a inclus prezentarea antologiei „Poveștile bunicului Alexandru”. Cartea a fost prezentată de însuși autorul Alexandru Plăcintă.

Antologia „Poveștile bunicului Alexandru”, adună cele mai frumoase 30 de povești scrise de autor timp de 10 ani. Ediția cuprinde textele publicate în volumele „Povestea Focului”(2012), „Povești”(2013), „Pomul fermecat”(2013), „Povestea lui Aidin”(2014), „Tainele lecției”(2015), „Peștera lutului auriu”(2017).

Sunt adăugate 12 povești noi. „Povestea privighetorii Dafi”, din volumul „Povești”, a fost pusă în scenă, în anul 2015, de către actorii de la teatrul „Ginta latină”(Chișinău), și prezentată de elevi la Festivalul Internațional de Teatru și Măști de la Vălenii de Munte, obținând Marele Premiu.

Cu un cuvânt de apreciere, a urmat prof. universitar, scriitoarea, dna Tatiana Scripa, care a vorbit despre influența psihologică a lucrărilor artistice și importanța lor în viața copilului. Mai târziu, a testat cunoștințele elevilor de la Colegiul „A. Mateevici”, adresând câteva întrebări de ordin general, ca mai apoi să discute preferințele literare. Apoi a urmat un moment artistic care a degajat atmosfera serii, dând discuției o nuanță nouă.

Spre audiere, au fost propuse romanțe pe versurile poetului Alexandru Plăcintă, muzică Mihail Yaaran. Una din ele a luat locul trei la Festivalul-concurs „Crizantema de Argint” (anul 2018, ediția a XIX).

Spre finele ședinței, scriitorul Alexandru Plăcintă a relatat mai multe detalii despre vizita efectuată recent la București, unde a participat  în cadrul programului „Lecturi Basarabene pentru copii” - eveniment desfășurat  la Biblioteca Națională a României. În momentul relatării, au fost derulate imagini din cadrul vizitei.

Emoțiile deosebit de frumoase, de aflare alături de colegii săi de condei, precum sunt Arcadie Suceveanu, Claudia Partole, Sergiu Afanasiu, Ana Blandiana, Petre Crăciun, au fost transmise tuturor celor prezenți.

E admirabil faptul, că cartea rămâne la fel de importantă și în viața omului modern. Ea rămâne același izvor nesecat de cultură și educație a tuturor generațiilor.


Și chiar dacă unele date statistice ne demonstrează că astăzi, cartea este mai subestimată, nu ne părăsește convingerea, că este în continuare sursa cea mai de nădejde în procesul instructiv- educativ. Doar prin ea vom crește o generație mai sensibilizată.

„De ce revii la bibliotecă?”, a fost întrebarea adresată elevilor Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare” și Colegiului „A. Mateevici” la despărțire, în speranța de a primi un răspuns prompt. Îmbucurător a fost expunerea opiniei elevilor, accentuând că biblioteca rămâne instituția de bază, care se deosebește prin diversitatea serviciilor oferite și a evenimentelor frumoase organizate aici. Astfel de opinii ne inspiră și ne motivează activitatea noastră.

La rândul nostru, venim cu recunoștință și respect la ședințele cenaclului „Cuvântul magic”, al cărui conducător este scriitorul Alexandru Plăcintă, pentru bunăvoința dumisale de a oferi cititorilor posibilitatea participării la astfel de întruniri, alături de personalități marcante.