marți, 18 decembrie 2018

Eugenia David, fantezistă incurabilă şi sinceră iubitoare de oameni


Natalia Cojoharenco, Filiala „Ovidius”

„În fiecare zi murim câte puțin. /Abia se ține frunza să nu cadă./ Ne trece tinerețea ca un vin /băut printre prieteni/ în livadă.” Eugen Cioclea

La mijlocul lunii decembrie, la marginea unui an trecut şi în preajma unui nou început, la Biblioteca „Ovidius” s-a desfășurat un eveniment de mare valoare. În această minunată perioadă de pre-Crăciun, perioada amintirilor ce predispun sufletul la visare, în ziua de 17 decembrie, aici,  şi-a lansat noul său volum, chiar în ziua sa de naștere, prietena şi fidela cititoare, Eugenia David, traducătoare şi redactor. Acest eveniment a reunit o mulțime de personalități notorii.
Rând pe rând, cu buchete enorme au venit la bibliotecă Arcadie Suceveanu, Vladimir Beşleagă, Vlad Pohilă, Ianoş Ţurcanu, Nicolae Rusu, Boris Marian, Vasile Şoimaru, Boris Druţă, Dimitrie Peicev, artist plastic, Tamara Grecu, Victor Prohin, Gabriela Dumitru etc.  Cocheta şi eleganta amfitrioană cu multă duioșie întâmpina prietenii săi care au venit să-şi exprime sentimentele de simpatie şi adâncul respect pentru munca onorabilei doamne.
Moderatorul activității, poetul Ianoş Ţurcanu a deschis activitatea cu un mesaj de felicitare cu prilejul zilei de naștere şi apariția unei noi cărți, continuând cu  o confesiune publicului din sală „sunt nespus de norocos că am fost şi sunt prieten cu Eugenia David. Mereu am găsit un cuvânt, o glumă şi o carte bună în casa ei”.
Despre cartea autoarei „Исповедь фантазëрки, или стойкость воспоминаний”  a vorbit și prietenul de multi ani, clasicul basarabean, Vladimir Beşleagă, care afirmă : „Viaţa este o mare şi frumoasă iluzie, ne spune un adevăr oriental, toți trecem prin viață, dar nu toți ne dăm seama ce sa întâmpla cu noi. Doar atunci când faci o retrospectivă a vieții, şi o mai înşiri pe foaie, apoi să știți că acesta e un act de mare curaj, cartea e o confesiune-spovedanie a existenței, dar şi a unei epoci pe care noi toți am trăit-o. Dânsa şi-a permis luxul de a-şi radiografia întreaga viață...”

La microfon s-au perindat multi vorbitori, Boris Marian a recitat o poezie dedicată autoarei, Nicolae Rusu a venit cu niște amintiri frumoase, Vlad Pohilă a destăinuit audienței cum a făcut cunoștință cu „temuta” traducătoare, iar Silvia Ursache a povestit despre prietenia strâns împletită între ea și Eugenia David. Președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu a regretat că nu a cunoscut acea ființă delicată, aeriană descrisă în carte, aşa precum este şi  Eugenia David, dar continuă vorbitorul: „Acum sunteți la un prag de vârstă şi de creație a frumosului. Deci, să ne ținem în viață şi în condiția scrisului cât mai mult de Dumnezeu, căci în această frumoasă iluzie care se numește viață, cea mai mare  bucurie este  bucuria creației literare, scrisul”  Vorbitorul i-a dorit multă sănătate scriitoarei şi familiei ei.
Foarte emoționant şi cald a relatat celor din sală relația sa de copil –mamă, fiica Gabriela Dumitru, traducătoare ca şi mama ei, care-și încheie discursul cu o fredonare de Mulţi Ani, intonată şi de oaspeți. 
La finalul acestei frumoase întâlniri de suflet, protagonista zilei le-a spus celor prezenți: „Vreau să Vă mărturisesc că eu am multe defecte, dar am o singură calitate cu care mă mândresc mult, eu iubesc oamenii, de tot felul şi buni, şi talentați, şi mai puțin talentați. Pentru cei care care cred că a scrie e ușor, vreau să-i dezmint, scrisul e o muncă foarte grea. Eu sunt bucuroasă că am cititori fideli. Vă admir pe toți prietenii mei frumoși şi talentați, şi vă mulțumesc că ați fost cu mine în clipe frumoase, dar şi în momente dificile.”

Noi, cei care am lecturat opera doamnei David, afirmăm că apariția acestui volum este un eveniment frumos şi oferă un strop de plăcere în cotidian.       
Destinul omului este creația. Destinul Eugeniei David este de a deschide drumul spre sufletul omului. Deci, să urmăm îndemnul  scriitoarei de-a iubi, de-a cunoaşte și de-a prețui viața.