vineri, 25 ianuarie 2019

Biblioteca din cartier

Alexandra David,
 bibliotecar, Filiala „Ștefan cel Mare”

Motto: Biblioteca este cheia care deschide porțile învățământului. (Andre Maurois)

„Nimeni nu mai citește în ziua de azi”, „Bibliotecile sunt expirate, poți mai rapid să cauți pe internet tot ce ai nevoie”, sunt convingeri pe care le întâlnim tot mai des. Ceea ce nu cunoaștem este că și bibliotecile au evoluat. Dacă ai în minte imaginea unei clădiri cu săli lungi, întunecate, cu rafturi pline de cărți și de praf, îți propun să vizitezi sediul Bibliotecii „Ştefan cel Mare și Sfânt” din sectorul Botanica, or. Chișinău. Este o bibliotecă de cartier. S-ar putea să ai o surpriză.
Biblioteca dispune de săli bine amenajate cu o colecție de carte de circa 33 de mii de exemplare, literatură a scriitorilor basarabeni și români, universală și de asemenea publicații seriale. În vederea completării fondului de carte a Filialei Ștefan cel Mare”, un rol important îl are Biblioteca Județeană  „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, care au donat  volume semnate de mari scriitori români, dar și cărți din literatură clasică universală, almanahuri și  reviste .
Utilizatorii au acces la resurse informaționale, la calculatoare, tablete, PocketBook. Bibliotecarii continuă să promoveze informația tipărită, utilizează mediul hibrid pentru a susține și promova valorile existente, tehnologiile pentru a furniza eficient serviciile .
 Dacă să vorbesc despre avantajele de care se bucură utilizatorii care merg la biblioteca noastră, menționez că aici este locul de petrecere a timpului liber și de a învăță mai multe.  Bibliotecarul recomandă cărți care vin în ajutor utilizatorului atunci când are de făcut o temă sau un proiect. Utilizatorul poate asculta gratuit CD-uri ori poate viziona filme care se găsesc în bibliotecă.
În incinta bibliotecii sunt expuse expozițiile permanente ale artiștilor plastici ai dlor Petru Teodor Coșleț, Grigore Plămădeală și a pictorului amator Sandu Harabagiu. Pictorii sus menționați participă activ și la diverse activități din domeniul artelor plastice, organizate de bibliotecă.
O colaborare fructuoasă s-a închegat cu partenerii fideli ai bibliotecii, cu instituțiile preșcolare, preuniversitare ale cartierului, precum și cu Asociațiile Obștești „Oportunitate” și „Orașul Meu”.
Grație scriitorului Nicolae Spătaru, sistematic se organizează diverse întâlniri cu scriitorii și poeții din Republica Moldova. Orice doritor are posibilitatea să participe la prezentările de cărți, la concursurile literare.
Lumea jocurilor, care are menirea de a dezvolta gândirea logică a copilului, o veți descoperi în cadrul serviciului „Prologic”. Clubul de lectură „Troleibuzul  30”, presupune o călătorie imaginară cu eroii cărților citite și numai. Vă interesează Macrameul” ? În cadrul serviciului „Fantezie”, aveți posibilitatea sa cunoașteți tehnicile macrameului. Pentru dezvoltarea abilităților de o educație aleasă vă invităm sa participați la serviciul „Bunele maniere”.
Pentru cei mici continuă activitatea  în cadrul serviciului „Micii genii”, unde se  familiarizează cu tehnicile picturii. Pentru a consolida cunoștințele securității rutiere, copiii pot participa la serviciul „Semaforul prietenul meu”. Dacă te întrebi ce mai este interesant în bibliotecă, ai fi binevenit la serviciile care oferă studierea limbilor străine. Nu stau departe de bibliotecă nici seniorii, care cu plăcere studiază tehnologiile informaționale în cadrul serviciului  „StudioComp”. Vorbitorii de limba rusă – seniori- participă activ la studierea limbii române, în cadrul serviciului „Limba care ne unește”.
Așadar, dacă pentru noi biblioteca a fost în copilărie locul în care puteam să găsim doar cărțile pe care nu le aveam acasă, pentru tinerii și copiii noștri biblioteca poate fi un loc care îi oferă diverse experiențe.
Pentru a găsi informații despre bibliotecă, vă recomandam sa accesați: https://www.facebook.com/bibliotecastefancelmare/  https://stefancelmarebm.wordpress.com/