luni, 11 februarie 2019

Festivalul Republican de Creaţie Artistică – Grigore Vieru „Floarea Omeniei”, ediţia a VIII-a


Valentin Ceban, Filiala ,,Onisifor Ghibu”

,,Fericit aş fi să ştiu că poeziile şi cântecele mele
vă îndulcesc copilăria, vă învață a munci, a iubi, a visa”.
Grigore Vieru

În data de 9 februarie, la Biblioteca ,,Onisifor Ghibu”, a avut loc un  eveniment de mare amploare, Festivalul Republican de Creație Artistică „Floarea Omeniei”, dedicat Marelui Poet, basarabeanul-român, Grigore Vieru. Cu această ocazie în biblioteca noastră a fost vernisată o impresionantă expoziție de carte a  poetului – nepereche Grigore Vieru.
Evenimentul a fost coordonat şi organizat de Instituția noastră şi I.P. Centrul de Excelență în Energetică şi Electronică în persoana doamnei Aurelia Berdiev.
Organizatorii susțin că acest festival vine în promovarea tinerilor talente pentru a se afirma în diferite domenii artistice şi culturale, dar şi pentru a valorifica creația viereană.
La concursul din anul acesta au participat 350 de elevi de la 27 de instituții profesional tehnice și pedagogice din întreaga Republică.
Deschiderea festivalului a demarat cu depuneri de flori la bustul lui Grigore Vieru, amplasat pe Aleea Marilor Clasici.
Ulterior, participanții îndrăgostiți de creația lui Grigore Vieru au avut de prezentat patru probe: recital de poezie, creație muzicală, creație literară proprie – care s-a desfășurat în ziua concursului, dar şi proba de artă plastică care, la fel, a avut loc, în ziua concursului. Elevii participanți au fost foarte entuziasmați, originali şi înaripați, aducând un omagiu Marelui Poet.
Concurenții de la proba de creație proprie literară şi cei de artă plastică au avut stabilite niște norme precise în realizarea creațiilor proprii. De exemplu: pentru proba de creație literară proprie, ei urmau să utilizeze următoarele sintagme/cuvinte: Duminica Cuvintelor, nu, nu mi-e totuna, popor, martir, centenar, plânge Prutul, în limba ta, legământ, sentință, iarnă în creațiile proprii, dar şi modalitatea de abordare trebuia să fie particulară, autentică.
            La final, comisiile specializate şi-au pronunțat deciziile de acordare a premiilor şi diplomelor celor mai reuşite lucrări, dar şi ale prestigiilor deosebitelor evaluări.
            Ana Maria Halupneac, de la Colegiul Pedagogic din Soroca, este câștigătoarea Marelui Premiu pentru al doilea an consecutiv, la categoria creație literară proprie. În acest an, tânăra a încântat juriul printr-un poem dedicat poetului Grigore Vieru. Într-un interviu pentru Moldova 1, tânăra a menționat că, datorită Marelui Poet i-a reuşit să iasă în lume, prin poezia lui Vieru la a început a percepe adevărul.
Directorul Bibliotecii ,,Onisifor Ghibu”, Vitalie Răileanu, într-un interviu pentru programul Mesager, Moldova 1, a menționat că: „Festivalul „Floarea Omeniei” este, de fapt, un examen deosebit pentru învățăceii noștri, cei care vin din întreaga Republică şi creează în fața poeziei lui Grigore Vieru, să ştiţi că vin şi îngenunchează cu respectul pe care îl au față Omul de Creaţie, față de Marea Operă literară viereană”.