joi, 14 februarie 2019

Lansare de carte „O mie de ani cu fața la soare” de Nicolae Popa, în preajma celor 60 de ani


Roșca Natalia, Filiala „Onisifor Ghibu”

„Viața noastă - o poveste, înainte mult mai este! 
Hai să sperăm că toate pe lume vor fi bune și frumoase.
Să ne mai aduci poezii din văile și de pe dealurile pe care doar tu le vezi în vis,
la mulți ani cu sănătate și cu nesfârșite uimiri bucuroase!”
Irina Nechit

În seara zilei de 13 februarie, anul curent, începând cu orele 15:00, la Biblioteca „Onisifor Ghibu” a avut loc lansarea cărții O mie de ani cu fața la soare” de Nicolae Popa, prima antologie de poezie a poetului în preajma celor 60 de ani.
„Născut pe 13 februarie 1959 în s. Buda, r. Călăraşi, într-o zi cu Petru Cărare (n. 1935), doar că la distanță de ani, Nicolae Popa a avut „ghinionul” de a debuta în forță cu un impresionabil volum de versuri – Timpul probabil, Literatura artistică, 1983, este – nici mai mult, nici mai puțin! – „buzduganul” generației ’80 din literatura basarabeană.
Antologia „O mie de ani cu fața la soare” a fost publicată la Editura „Arc” și se deschide cu o prefață semnată de criticul literar Eugen Lungu, din care cităm: „Nicolae Popa este, cred, poate cel mai realizat scriitor al generației sale, poetul fiind concurat serios de romancierul Nicolae Popa, de autorul unor aiuritoare ca imaginar și cuceritoare ca demers proze scurte, de povestitorul pentru copii cu o spontaneitate a fantazării prea puțin obișnuite la noi”.
Printre invitații de onoare au fost: Arcadie Suceveanu - poet, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Vitalie Răileanu – critic, istoric literar, Irina Nechit - poetă, soția autorului nostru, Eugen Lungu - critic și istoric literar, eseist și editor din R.M., Emilian Galaicu-Păun - poet, prozator, eseist, traducător și editor român din Basarabia, Teo Chiriac - poet, traducător, Liliana Armașu - poetă, Ana Chiriac-Ivașcu – jurnalist Radio Moldova, Ana Bantoș - critic și istoric literar din R.M., Vladimir Beșleagă - eseist, jurnalist, prozator, scriitor, traducător din R.M., Leo Bordeianu - poet, publicist, matematician și editor român., Eugenia Bulat - poetă, publicistă, pedagog, director fondator/director onorific al Revistei literare „Clipa, Val Butnaru - analist politic, dramaturg, publicist și scriitor basarabean, fondatorul trustului media „Jurnal Trust Media” ș.a.
Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii „O. Ghibu” a salutat prezența tuturor oaspeților la biblioteca  „O. Ghibu” cu ocazia lansării cărții, găsind de cuviință să accentueze că: Poetul Nicolae Popa este ca o fereastră deschisă a unui anotimp mereu poetic, chiar și în miez de luna lui faur.
Cel care a preluat ștafeta în continuare a fost moderatorul evenimentului Arcadie Suceveanu, subliniind că O mie de ani cu fața la soare”  este o carte de poezii cu salt, din realitatea banală, gânduri, senzații a unor stări, situații, presentimente, pofte, dorințe umane…  Nicole Popa este cel mai realizat scriitor al generației sale, afirmă poetul A. Suceveanu.
După mine poetul, Nicolae Popa este, înainte de toate, un artist de la Dumnezeu – fie că s-a exprimat în versuri sau grafică (merită văzută şi menționată!), fie că şi-a dat măsura în romane pentru adulți sau copii şi adolescenți –, dânsul e printre foarte puţinii autori care şi-a reinvestit mereu talentele (uneori, în pierdere!) în noi şi noi acțiuni literare, mai puțin în hârtii de valoare. Deși promis de la bun început unei strălucite cariere literare, a preferat să facă literatură propriu-zisă, cu prețul a numeroase renunţări, niciodată însă abdicând de la credința care l-a animat în toți acești ani.
 „O, e poet!”, parafrazez la rându-mi un titlu de-al lui Nicolae înainte mergătorul, care, iată, a ajuns la 60 de ani să-şi vadă ABIA prima antologie, de unde nu există volum de-al său să nu conțină cel puțin câteva poeme antologice. – a menționat Emilian Gălaicu-Păun.
Continuând în aceeași cheie, Nicolae Popa, a mulțumit tuturor celor prezenți la lansare pentru bunăvoința de a fi alături la un asemenea eveniment de suflet, în special Editurii ARC, pentru marea contribuție și susținere la editarea cărții.
O, E POETĂ!
Ea era atât de frumoasă când scria,
atât de frumoasă la masa ei cu față de masă
pe care nu accepta altă dezordine decât
dezordinea petalelor căzute din buchetul
adunat tot ea de prin florăriile
lumilor paralele...
Nicolae Popa