luni, 25 februarie 2019

Pe drumul bunătății

                                                                                                                   Victoria Cebanu, Filiala  Ovidius”

Cerul tăcut şi mohorât e încercat de  razele soarelui rotund şi palid, care se chinuie să răzbată printre norii groși şi albi. Din înalt, fulgi mari şi deşi de nea  se prind într-o horă veselă,  ce-și îndreaptă pașii  spre pământul deja acoperit de o mantie albă şi strălucitoare. 
Ne aflăm în drum spre  căminul copiilor,  care ne așteaptă curioși,  nerăbdători  să afle ce surpriză  le vom aduce noi, bunicuțele.  Și  noi, cei din cadrul   serviciului  „Șezători de altădată”  de la Biblioteca „Ovidius” componentă a Proiectului municipal „Împreună cu bunicii” suntem  cu gândul la ei, ne facem griji, cum ne vor  primi.  Scopul  nostru este  de a ajunge  la Centrul comunitar pentru Copilărie, Adolescență și Familie, din str. Grenoble 163/5, sectorul Botanica pentru a-i vizita  și a le oferi celor 15 beneficiari dulciuri, fructe  și lucruri  tricotate (fulare, căciulițe și mănuși).   Cele din urmă  au fost făcute cu multă dragoste de mâinile dibace ale grupului  de  seniore (Pelagheia Șinic, Lucia Tomuz, Ana Bunduchi, Ana Mihailov, Claudia Jalbă, Zina Vamișevschi, Elizaveta Beanchina), care frecventează serviciul dat.   În acești copii  dânsele își văd propriii nepoți  și cunoscuți apropiați, ce nu le sunt acum în preajmă. 
Inițiativa de a bucura acești copii cu obiectele confecționate din lână și de a le oferi celor din orfelinate și centre comunitare ne-a fost sugerată anterior de Primarul general interimar al capitalei Ruslan Codreanu, când a fost în vizită la Biblioteca „Ovidius”. Am acceptat această provocare cu mult entuziasm. E ușor să fii indiferent,  dar să fii  un pic mai bun față de cei mai triști ca noi, totuși, necesită  compasiune, efort și înțelegere.
Știu, din propria experiență că dacă oferi căldură sufletească altora, sufletul  ți se umple, de asemenea, de căldură și bunătate.  Toate acestea lucruri le-am aflat de la doamnele extraordinare, sus numite, că bunătatea te face mai fericit, poate chiar mai sănătos și că nu costă nimic și apoi, până la urmă, este o alegere a fiecăruia de a experimenta și  de a o oferi. Ea derivă din mila  pentru acești copii, care ne așteaptă cu nerăbdare.
Ajunși la acest cămin,  reacția copiilor ne-a uimit. Ei ne-au primit zâmbitori și plini de dragoste, cercetându-ne cu  mult interes și curiozitate, deschiși spre comunicare și interacțiune. Sperăm și credem că  prin vizita noastră am  reușit   să dezghețăm inimioarele copilașilor, lipsiți de mângâierea și căldura părintească.  Primind darurile noastre,   ei n-au ezitat să ne invite la o ceașcă de ceai și să se împartă cu  dulciurile, pe care noi le-am oferit din toată inima și, totodată, pentru a ne împărtăși din propriile trăiri  petrecute  în instituția, care îi găzduiește cu mult drag până la majorat, pentru că ei știu să se mulțumească cu  puținul, pe care îl au și simt de la o poștă, când cineva le dorește binele. Pentru aceasta ei răsplătesc din plin. Nu putem uita ochii fericiți și încrezători ai unui copil, pentru  care nu am făcut   mai mult,  decât să-l  mângâiem pe cap, devenind  pentru ei persoane apropiate.