joi, 14 februarie 2019

Taina frumuseţii adevărate


Lidia CÎSSA,
bibliotecar, Filiala „Hristo Botev”   

 Cine nu şi-ar dori  să fie mereu frumos, să iradieze  de bucurie, să atragă privirile din jur, să fie admirat? Dar ce însemnă să fii frumos cu adevărat îşi dă seama oricine? Aceasta a şi fost tema discuției/dezbateri Ce înseamnă să fii frumos?” care a avut loc în data de 13 februarie curent la Biblioteca „Hristo Botev” în cadrul Serviciului „Pasionaţi de lectură” cu participarea copiilor de la Grădinița „Licurici”. E o temă foarte actuală, deoarece pentru a crea o ţară şi societate prospere e nevoie de oameni înțelepți şi frumoși. Copiilor le aparține  viitorul, de aceea tema în cauză o consider bună pentru a o pune în discuţie cu copiii, cu atât mai mult că şi copiii au căzut de acord cu aceasta.
 De obicei, judecăm despre frumusețea unei persoane  sau a unui lucru mai întâi după aspectul exterior. Are importanță, desigur, şi acest aspect, dar trebuie să privim mai profund. Am împărțit copiilor diverse ilustrate cu flori, fructe, animale, păsări, veselă şi i-am rugat pe fiecare să-şi aleagă una care îi place  mai mult şi să motiveze alegerea. Cum şi era de așteptat, copiii au remarcat aspectul exterior al lucrurilor – frumos, colorat, apetisant. Ca să înțeleagă că nu doar exteriorul contează, ce este frumusețea adevărată, am luat drept bază povestirea lui Grigore Vieru „Cele mai frumoase flori” pe care am citit-o şi discutat-o cu copiii. Se știe că  cărțile scriitorului  Grigore Vieru educă cele mai frumoase calități omenești, contribuind astfel la formarea unui om frumos lăuntric. Albinuța l-a ajutat pe Mitru, personajul principal din povestirea menționată, să găsească cele mai frumoase flori pentru mămica lui căreia trebuia să-i facă cadou de ziua onomastică. După multă plimbare printre flori, albinuța a ales cele mai frumoase flori, de fapt fiind cele mai puțin atrăgătoare, mărunte, dar care au mai multă miere. „Frumuseţea nu se caută pe din afară. Pe dinăuntru. Aici este  multă miere”, - şi-a comentat alegerea albinuța, ce și constituie mesajul povestirii pe care copiii l-au recunoscut şi evidențiat. Astfel, Mitru, ajutat de albinuța, a adus mamei cel mai frumos buchet de flori mirositoare şi pline cu miere, deci folositoare. Mama a completat-o pe albinuță spunând că acestea cu adevărat sunt cele mai frumoase flori, fiindcă Mitru s-a trudit pentru ele, aducându-le de departe, din câmp. Munca îl face pe om mai frumos, au înțeles copiii acest lucru.
Ulterior, la rugămintea mea, copiii au explicat ce înseamnă să fii frumos cu adevărat, numind cele mai frumoase calități umane: să fii mereu curat, hainele, încălțămintea, părul să fie aranjate, să vorbești frumos, să nu uiți nicicând de cuvintele „fermecate” care, ca prin minune, schimbă totul în jur (copiii le-au numit în cor: poftim, scuzați, te rog, mulțumesc, cuvintele de salut, de rămas bun, de culcare etc.),  să te porți politicos, elegant, calități care au fost scrise pe panou, repetate, ca să le țină minte fiecare tot timpul, şi confirmate prin bilele colorate ridicate, la cererea mea, în sus. Copiii au tras concluzia că nu e destul să arăți frumos, dar şi sufletul trebuie să fie curat  și frumos, să fie plin de credință şi fapte bune, adică contează mai mult frumusețea interioară care e mai importantă  pentru sine şi cei din jur. Poeții şi pictorii sunt mai sensibili la această frumusețe, prețuind-o în primul rând pe ea – bunătate, smerenie, seninătate, sensibilitate, naturalețe, îngăduință, milostenie, iertare, deci să aplecăm urechea spre ei.
 Am finisat discuția cu un concurs al desenelor intitulat „Cea mai frumoasă floare pentru  mama”, cu atât mai mult că se apropie şi sărbătoarea mămicilor – 8 martie. Cele mai reușite desene au fost evidențiate şi comentate. Discuția/dezbatere pe tema în cauză a fost aprinsă, copiii au depus mult  efort şi energie, cred că am reușit să creez o atmosferă de lumină şi frumusețe.