luni, 11 martie 2019

Biblioteca „Hristo Botev” la 27 ani de la fondare


Angela OLĂRESCU,
Şef,  Filiala „Hristo Botev”
În fiecare an, la început de primăvară, Biblioteca „Hristo Botev” îşi adună partenerii, cititorii, prietenii dragi la sărbătoarea Ziua Bibliotecii. Şi în acest an, la 7 martie, pe parcursul zilei utilizatorii bibliotecii au luat cunoștință de Gama Serviciilor: Българско огнище (Vatra bulgărească), Studiem limba bulgară, CinemaParc, Знакомство с компьютером, Pasionați de lectură, Presa online, cu expoziții de carte și artefacte din cultura bulgară prezentate cu această ocazie. Timp de 27 de ani biblioteca poartă cu mândrie numele ilustrului poet, publicist şi erou național al Bulgariei – Hristo Botev (1848-1876). Este întemeiată pe tradiție şi modernitate, a devenit un Centru cultural bulgar în Moldova în care periodic se organizează şi se desfășoară servicii cu activități de amploare cu comunitatea chișinăuiană promovând valorile culturale bulgare.
Partea festivă a Zilei a adunat parteneri, președinți şi membri ai organizațiilor culturale şi științifice bulgare, cititori, colegi, prieteni. Cu felicitări la adresa bibliotecii au luat cuvânt ataşatul cultural al Ambasadei Bulgariei în Republica Moldova, dl Gheorghi Yovkov, dl parlamentar în Parlamentul Republicii Moldova, președintele Societății Bulgare „Възраждане”, dr. Ivan Zabunov, vicepreședintele Societăţii Ştiinţifice a Bulgariştilor din Republica Moldova, dr. Nadejda Cara, președintele Societății Bulgare din Chişinău, dl Stepan Curtev. Eu, subsemnata, am vorbit despre evenimentul Ziua Bibliotecii, menţionând că de fiecare dată marcăm această sărbătoare în mod diferit. Împreună cu partenerii noștri fideli desfășuram simpozioane științifice, conferințe, lansări de carte și alte activități.  În acest an, la cei 27 ani de la fondare, de Ziua Bibliotecii a avut loc lansarea Biobibliografiei „Gheorghi Barbarov – Am ce pierde trăiesc” elaborată de echipa Bibliotecii „Hristo Botev” şi finanţată de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”. E prima, unica şi valoroasa biobibliografie pe care o avem la moment.
 Cu unele amănunte am informat publicul prezent despre istoria fondării şi activității bibliotecii până în anul curent. Biblioteca „Hristo Botev” este fondată la 3 martie 1992 în baza proiectului „Servicii culturale pentru minoritățile naţionale” implementat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”. Biblioteca „Hristo Botev” este una din cele 27 de filiale, una din cele șase biblioteci minorități ale Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, ce promovează cartea, lectura, personalități chișinăuiene şi de pretutindeni marcante, personalități bulgare basarabene notorii. Suntem unica bibliotecă bulgară în mun. Chișinău, care satisface cererea utilizatorilor cu privire la literatura în limba bulgară. Biblioteca dispune de un fond de carte ce însumează circa 22 mii de volume, dintre care 5 000 sunt în limba bulgară. Publicul cititor are acces liber la toate publicațiile bibliotecii. Oferim comunității chișinăuiene servicii de care au nevoie, programe şi concursuri de lectură la care ei participă cu mult drag, utilizatorii fiind de diferite vârste și statut social. Ne implicăm activ în realizarea programelor și concursurilor de lectură a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, ca Chișinăul citește, Bătălia Cărţilor, Trolleybook, Rucsacul de vacanţă, Săptămânile Științei, Creativității şi Inovației ş.a. Biblioteca colaborează în parteneriat cu instituții de stat şi cu diferite organizații obștești, culturale, științifice şi educationale: Ambasada Republicii Bulgare în Republica Moldova, Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, Asociația Pedagogilor de Limbă şi Literatură Bulgară din Republica Moldova, Academia de Științe din Republica Moldova, Societatea Științifică a Bulgariştilor din Republica Moldova, Societatea Bulgară din Republica Moldova, Societatea Bulgară „Възраждане”, Societatea Bulgară din municipiul Chișinău, Liceul Teoretic Bulgar „V. Levski”, Liceul Teoretic „G. Meniuc”, Liceul Teoretic „M. Sadoveanu”, Centrul Comunitar pentru Copiii şi Tineret „Andrieş”, Grădinițele creșe pentru copiii „Trofimaş”, „Licurici” şi Academia copiilor „FasTracKids”, Radio şi TVR, Emisiunile „Megdan” şi „Unda Bugeacului”.
 Vreau să menționez că biblioteca a devenit un loc de întâlnire şi colaborare a bulgarilor basarabeni cu oaspeții ce ne vizitează de peste hotare din Bulgaria, Rusia, Ucraina, Polonia, Macedonia ş.a. ce este un fapt îmbucurător pentru noi.
 Avem multe şi mari reușite. Pe parcursul anilor biblioteca a câștigat şi implementat proiecte cu un impact durabil ce a adus valoare bibliotecii în donații de carte, achiziționarea calculatoarelor, tabletelor, desfășurând noi servicii pentru şi în beneficiul utilizatorilor. Biblioteca deja devine neîncăpătoare în desfășurarea unor activități de amploare. Suntem implicați în proiectul municipal „Împreună cu bunicii”, desfășurând Serviciul „Знакомство с компьютером”, la care utilizatorii cu vârsta 50+ însuşesc posibilităţile tehnologiilor informaţionale, având acces liber şi gratuit la Internet şi Serviciul „CinemaParc”.
 Suntem o echipă multietnică şi prietenoasă care munceşte cu multă dăruire de sine, pentru ca fiecare dintre noi, venind la bibliotecă, să se simtă liber, confortabil şi plăcut. Suntem vizibili în comunitate pentru activitatea pe care o desfășurăm,  fiind adesea menţionaţi cu Diplome de merit, Diplome de menţiune, Diplome de Exelenţă, Diplome de onoare pentru munca depusă. Succesul bibliotecii se datorează nemijlocit şi organizațiilor culturale bulgare deja menţionate mai sus prin colaborarea cu care noi am devenit o vatră de răspândire a culturii şi istoriei bulgare printre chişinăuieni, desfășurând multe activități dedicate unor evenimente prin conferințe şi mese rotunde, lansări şi prezentări de carte, discuţii şi instruiri. Noi, colaboratorii Bibliotecii „Hristo Botev”, aducem sincere mulţumiri prietenilor noștri cu suflet mare, respectuoşi, receptivi, de o rară cumsecădenie, pentru colaborarea reciprocă, fructuoasă pe parcursul a celor 27 de ani de activitate a bibliotecii, care ne-au fost, pe bună dreptate, Îngeri păzitori, fiind mereu alături de noi.
 Îi doresc Bibliotecii „Hristo Botev” şi colectivului ei în care activez La Mulţi Ani, o veşnică primăvară în suflet, mult succes în continuare, cărți noi valoroase, cititori şi prieteni fideli cât mai mulți.