vineri, 1 martie 2019

Chișinăul Citește cu Tatiana Țîbuleac


Valentin Ceban, Filiala ,,Onisifor Ghibu”

„Grădina de sticlă reconfirmă intrarea în literatura de azi
 a unei scriitoare pe cât de talentate, pe atât de inteligente,
care știe să alieze cruzimea observației și compasiunea
față de suferință, scoțând la iveală tragedia
destinelor și frumusețea vieții”.
Gabriela Adameșteanu

Joi, 28 februarie 2019, la Biblioteca „Onisifor Ghibu” în Sala Nuciferă, s-a desfășurat prima întâlnire a scriitoarei Tatiana Țîbuleac cu cititorii săi în cadrul Programului Chișinăul Citește, ediția a XVI-a, prezentând spre lectură romanul ,,Grădina de sticlă”. La eveniment au fost prezenți: dr. Mariana Harjevschi, Director general Biblioteca Municipală ,,B.P. Hasdeu”, Emilian-Galaicu Păun, scriitor, dr. Ludmila Șimanschi, dr. Marin Postu precum și scriitori, critici literari, oameni de cultură, elevi. Moderatorul acestui eveniment a fost Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii ,,Onisifor Ghibu”.
La eveniment elevii de la Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie ,,Raisa Pacalo” au prezentat câteva fragmente din roman, interpretând fragmente din roman, cântece la chitară și au realizat desene-simbol din lucrarea dată.
Criticul și istoricul literar, Vitalie Răileanu a precizat că, în „Grădina de sticlă” sunt personaje smulse din realitate, iar protagoniștii, fără îndoială, au completat timpul respectiv și încă mai dau memorie asupra conștientului nostru. De cealaltă parte, Marin Postu, a precizat: „Grădina de sticlă - este o carte foarte interesantă, sunt o sumedenie de fragmente aranjate într-o ordine pe care nu le înțelege decât o sensibilitate feminină”. Iar Ludmila Șimanschi a subliniat că: „Autoarea are o bună înțelegere a tehnicii narative ultramoderne”.
Evenimentul s-a sfârșit cu o sesiune de întrebări-răspunsuri, dar și cu autografe din partea autoarei pentru cititorii săi fideli.
Scriitoarea basarabeană este stabilită la Paris, având în palmares și alte cărți de top: ,,Fabule moderne”, dar și ,,Vara în care mama a avut ochii verzi”, pentru care a fost Laureată a premiului pentru proză Observator cultural 2017. Romanul ,,Grădina de sticlă” a fost lansat în luna iunie 2018 la Paris, București, dar și la Chișinău.
Reamintim că, Grădina de sticlă, este un roman ce redă în retrospectivă soarta unui copil abandonat, mai târziu înfiat, care, până la final, reușește să devină medic la București, iar pe de altă parte, modul de viață a perioadei numită „Perestroikă”, este o copie fidelă a timpului respectiv.
Cu scriitura sa violent poetică, romanul Tatianei Țîbuleac este o declarație de iubire către limba română.
Autoarea declara că: „Ar trebui poate să scriu rusește. Rusește, altfel se aranjează cuvintele. În românește îmi amintesc mai clar. Vreau să vă spun totul. Înger sau diavol, pe care să-l alegi când amândoi vânează același lucru? M-aș fi lipit și de-o lamă dacă m-ar fi mângâiat și mi-ar fi aruncat pâine. În dosul acelei uși strâmte și murdare mi s-a deschis o lume întreagă. Am pășit în ea pe negândite, cu frica unui copil care trăise până atunci doar din resturi”.
Tatiana Țîbuleac s-a născut în 1978 la Chișinău, în Republica Moldova. După opt ani de jurnalism la ProTV Chișinău, se stabilește la Paris unde lucrează în comunicare. În 2016 publică un volum de proză scurtă, „Fabule moderne”, iar în 2017 primul său roman, „Vara în care mama a avut ochii verzi” îi aduce un succes veritabil. Romanul ,,Grădina de sticlă” a apărut la Editura „Cartier”, iar în limba franceză este tradus de Phillipe Loubière și iese de sub tipar la Editura des Syrtes.
Vă dorim lectură plăcută, în ambianța unui roman ce se promite a fi unul foarte interesant.