miercuri, 6 martie 2019

Grigore Vieru – ultimul poet cu Basarabia în glas


Lilia Beşan, Filiala „Ştefan cel Mare”

Grigore Vieru, a fost, este şi va fi unul dintre cei mai îndrăgiți poeți ai neamului românesc. Concursul „Cartea bună - lume adună”, a motivat elevii clasei a III-a de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu" şi de la Şcoala-Grădiniţă „Pas cu Pas” nr. 152 să citească din timp cartea „Pâine cu rouă" şi să cunoască biografia lui Grigore Vieru.
Moderatoarele concursului, Lilia Beşan şi Natalia Sofroni, au formulat cca 35 de întrebări, care au fost adresate copiilor. Elevii erau foarte entuziasmați, demonstrând faptul că studiaseră temeinic datele biografice ale poetului cât și cele șapte povestioare. Iată câteva dintre întrebările adresate: „Ce fel de mâncare nu gustase Doru niciodată?” (pâine cu rouă); „Ce anume trebuie să faci pentru ca să „dai viață” anilor, pentru ca ei să nu moară?” (să muncești); „De ce trecătorii își duceau mâna la ochi, atunci când treceau pe lângă casa zugravului?” (deoarece toporului cu coada subțire, de atâta lucru, îi strălucea muchia la soare); „De ce albina se ascunse în fiecare floare?” (deoarece frumusețea se caută pe dinăuntru, nu pe dinafară); „A ce miroase iarna? (iarna miroase a harbuz); „Cum se numește placheta de versuri pentru copii, cu care debutează Grigore Vieru ? („Alarma”); „Cum se numea acel loc special din satul Cociulia în care a fost scrisă celebra carte „Albinuța”?” („Căsuța Poeziei”); „În anul 1988 i se acordă cea mai prestigioasă distincție intelectuală în domeniul literaturii pentru copii. Cum se numește aceasta?” („Diploma de Onoare Andersen”); „Cine este scriitorul care a lucrat împreună cu Grigore Vieru la elaborarea Abecedarului ? (Spiridon Vangheli).
Juriul, format din: Vitalie Răileanu, șef al Filialei „Onisifor Ghibu”; Mircea Ciochină, bibliotecar, Filiala „Onisifor Ghibu”,  Lilia Gamarța, șef al Filialei „Ștefan cel Mare” – a fost unul obiectiv și corect. Elevii care au acumulat cele mai multe răspunsuri, au primit diplome de gradul I,II şi de mențiune.
Invitatul special al evenimentului, criticul literar Vitalie Răileanu, a prezentat o expoziție de fotografii, pe care a adus-o personal şi în care-l regăsim pe Grigore Vieru, fiind alături de Marin Sorescu, Nichita Stănescu şi alte personalități. De asemenea, Vitalie Răileanu a binevoit să povestească unele momente din viața poetului la care a fost şi el prezent, iar în final, a citit şi o poezie. Acest concurs, a prilejuit multe momente de suflet, care ne-au îndreptat privirea spre viața şi opera marelui Grigore Vieru. Aducem sincere mulțumiri doamnelor învățătoare, Galina Palamarciuc şi Ludmila Iojiţă pentru implicare şi motivarea elevilor.