luni, 1 aprilie 2019

Simpozionul „Mircea Eliade” la Biblioteca „Onisifor Ghibu”


Mircea Ciochină
Filiala „Onisifor Ghibu”

„Eu cred în viitorul culturii Românești mai mult decât în
Viitorul culturii europene”
Mircea Eliade


Astăzi, 29 martie a.c., la Biblioteca „Onisifor Ghibu” s-a desfășurat Simpozionul „Mircea Eliade” acesta fiind la cea de-a 22-a ediție. Şi în acest an organizatorul și cea care depune suflet în organizarea lui Dr. Veronica Postolachi, profesoară de Limbă și literatură română, la liceul care poartă numele marelui filosof, istoric, scriitor Mircea Eliade, i-a salutat pe toți cei care îl citesc și îl promovează pe M. Eliade în primitoarea Sală Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu”. În acest an au fost invitați și oaspeți din România, care au tangențe directe cu opera şi personalitatea lui Mircea Eliade, care au venit cu o tematică bine pregătită pe marginea evenimentului desfășurat:
-           Vitalie Răileanu, critic literar, director, Biblioteca „Onisifor Ghibu”, a salutat prietenosul și numerosul public care sa adunat pentru deosebitul eveniment dedicat ilustrului savant Mircea Eliade
-           Grigore Vasilache, director, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Chişinău, a mulțumit și a remarcat efortul și spiritul patriotic al organizatorilor acestui simpozion care are ca scop promovarea și transmiterea valorilor naționale lăsate moștenire de Eliade.
-          Adela Schindler-Lungu, profesoară, Colegiul Național „Mircea Eliade”, Reşiţa, România,  a reiterat că a  mai  fost  la Chișinău și că a revenit cu o deosebită plăcere mai ales fiind participantă la simpozionul dedicat lui Mircea Eliade.
-          Mariana Gorczyca, Secretar General P.E.N, profesoară Colegiul Național „Mircea Eliade”, Sighișoara, România, a venit cu un mesaj cald de salut către public, dar și cu o donație de carte.  
-          Maria Bularca, profesoară, Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, Întorsura Buzăului, România, a apreciat eforturile organizatorilor, dar și necesitatea de a continua frumoasa tradiție de a desfășura acest simpozion.
Dna Veronica Postolachi, profesoară la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, moderator, a venit cu o amplă expoziție fotografică dedicată lui Mircea Eliade care îl reprezintă în diverse ipostaze: fie la birou, la întâlniri sau chiar în timpul creației, aceste imagini transmițându-ne mai aproape personalitatea acestui erudit.
Profesoara Natalia Bejan la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, Nisporeni, R. Moldova, a menționat că prezentul simpozion are un deosebit spirit românesc și că Mircea Eliade în întreaga sa activitate a dat dovadă de un patriotism deosebit.
La deschiderea manifestării Monica Pîrlici a venit o deosebită poezie de suflet, dedicată lui Mircea Eliade. Pe parcurs elevii sosiți de peste Prut au prezentat câte o operă a lui Mircea Eliade în care au relatat desfășurat despre:
·         ,,Originalitatea prozei lui Eliade constă în rezultatul deliberatei ambiguizări, până aproape de limita incomprehensibilului: nu putem înțelege efectiv, integral, despre ce e vorba, deși simțim că se petrec lucruri importante, profunde, extraordinare, aflate în imediata, amețitoarea proximitate a unor mari, esențiale mistere ale existenței, ale lumii”;
·         ,,Ce reprezintă Mircea Eliade în cultura veacului al XX-lea poate fi arătat, în primul moment, doar prin comparație. La capătul celor 12 volume din Ramura de aur, Frazer declara că istoria omului este un şir de crime şi stupidităţi. La capătul unui inventar al credințelor omenirii, la fel de autorizat dacă nu de vast, Eliade afirmă: totul a avut sens.”
Menționăm elevii raportori: Patricia Pârvu,  cl. 12-C, Filologie, Colegiul Național „Mircea Eliade”, Reşiţa; Bocîrnea Iuliana Andreea,  cl. 12,  Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, Întorsura Buzăului; Paul Diaconu, cl. 10, Informatică, Colegiul Național „Mircea Eliade”, Sighișoara; Cătălina Ciorici, cl. 12,  Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, Nisporeni.
În cadrul unui interviu acordat TVRM,  realizat la evenimentul dat moderatoarea Dr. Veronica Postolachi a menționat că: realizează anual Simpozionul „Mircea Eliade” din sentimentul demnității și fidelității față de Mircea Eliade, dar și că activează în Liceul cu numele acestui ilustru savant mai bine de un sfert de secol, creația căruia este cea care dezvoltă și oferă un orizont de dezvoltare personală pentru tinerii învățăcei care îl citesc, amintind că pe parcursul anilor la simpozion au participat oaspeți din București, Brașov, Pitești ș.a. orașe care au în comun una cultura Eliade.
„El este un mister, și un puternic mistificator care reușește să ne dezvolte gândirea, vocabularul, și momentele grele din viață să le parcurgem mai ușor (Laurențiu Slănină, elev cl. X, Liceul Teoretic „Mircea Eliade”).