miercuri, 15 mai 2019

Ringul intelectual – o nouă formă de dezbatere literară


Lidia CÎSSA,
bibliotecar, Filiala „Hristo Botev”  

Viața cotidiană actuală e atât de dinamică, multe lucruri se schimbă radical, apar diverse inovații, noi oportunități, noi şi noi idei ce necesită a fi transpuse în viață, încât ne îndeamnă şi pe noi să renunțăm la monotonie, la rutina ce se acumulează zi de zi, să întreprindem ceva nou,  să intervenim cu modificări creative, pentru a ne face existența şi munca noastră mai variată, mai valoroasă, mai plină de culori vii. Bibliotecile publice de asemenea se străduie permanent  să țină mâna pe pulsul vremii, sunt mereu în căutarea de noi forme de activități, tot mai interesante şi mai ingenioase. De mult timp în activitatea bibliotecilor se practică ore de lectură, discuții/dezbateri pe diverse teme, întâlniri cu scriitorii, concursuri literare, conversații ş. a. care se bucură de succes şi  vor continua să fie utilizate pentru promovarea cărţilor bune, de calitate şi a autorilor lor. Anul acesta, în cadrul Programului de lectură „Chişinăul citeşte 2019”, s-a propus spre aplicare  o nouă formă de dezbatere literară – ringul intelectual pentru diverse grupe de cititori (copii, adolescenţi, maturi) când se vor pune în discuție cărţi noi ale  autorilor noştri  autohtoni: „Prietenii mei dragi” de Eugen Doga, „Un secret în Los Angeles” de Doina Postolachi, „Grădina de sticlă” de Tatiana Ţâbuleac. Scopul acestei forme de competiţie este de a stimula şi a dezvolta competențele de gândire creativă şi critică, de comunicare şi socializare ale utilizatorilor.
 În data de 14 mai curent, la Biblioteca „Hristo Botev” s-a desfășurat ringul intelectual  în cadrul căruia s-a efectuat dezbaterea literară asupra cărții  „Prietenii mei dragi” de Eugen Doga, activitate ce s-a încadrat în Programul de lectură „Chişinăul citeşte”. Cartea  este destinată  copiilor şi include în sine două cicluri de povestiri despre două animale, câinele Joi şi motanul Amur, despre aventurile lor, care într-adevăr au fost prieteni dragi şi devotați  ai autorului. În perioada de pregătire pentru acest ring, în liceele din teritoriu (sectorul Râşcani al capitalei) am desfășurat prezentări de carte, discuții/ dezbateri  pe marginea subiectului cărții, astfel copiii  au luat cunoștință de carte, de autor, apoi le-am propus să citească cartea integral şi să atragă atenţie la detalii. Din fiecare liceu am ales câte doi elevi care urmau să participe la ring, au fost aleşi cei mai buni dintre cei mai buni care s-au simțit mai bine pregătiți şi au dorit să participe la această competiție literară.
La ringul intelectual  organizat şi desfășurat la Biblioteca „Hristo Botev” s-au întrunit elevi din liceele „Mihail Sadoveanu”, „George Meniuc”, „Ştefan cel Mare”, „Socrate”, „Miguel de Cervantes” care au reprezentat filialele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din sectorul Râşcani al mun. Chişinău: „Hristo Botev”, de Arte „Tudor Arghezi”, „Alexandru Donici”, „Târgu Mureş”, „Mihail Ciachir” şi „Miron Costin”. A  moderat  activitatea  dna Lidia Cissa, colaboratoare a Bibliotecii „Hristo Botev”, cuvântul de salut i-a aparținut  dnei Angela Olărescu, directoarea Bibliotecii „Hristo Botev”, care a fost şi membră a juriului constituit din trei arbitri, alții  doi  arbitri fiind dna Ludmila Stoianov, Biblioteca „Târgu Mureş”, dna Angela Vintilă, Biblioteca „Mihail Ciachir”. Au concurat două echipe a câte cinci persoane care s-au format pe loc prin tragere la sorți dintre elevii selectați pentru participare la ring – echipa „Ingenioşii” şi echipa „Cercetătorii” în frunte cu liderii săi Camelia Podubnîi şi Mircea Diaconu. După cuvântul de salut, le-am reamintit copiilor regulile competiției şi apoi am dat start ringului. Copiilor le-am adresat 50 de întrebări creative, analitice şi interpretative cu privire la cartea pusă în discuție la care ei trebuiau să răspundă concis, corect şi timp de un minut. De menționat că copiii s-au descurcat bine, cu succes, au dat rapid răspuns la întrebările propuse, membrii echipelor comunicau fructuos între ei, se completau reciproc, au dat dovadă de cunoaștere bună a subiectului  cărții şi a multor detalii din text, au fost activi, ingenioși, au aflat  unele lucruri noi despre autor, despre carte, informații ce le-am oferit  pe parcurs copiilor completând răspunsurile lor, şi-au consolidat asemenea capacitați, precum: concentrarea, flexibilitatea, spiritul de investigație şi de creativitate a gândirii, spiritul de echipă, comunicabilitatea ş.a. Ambele echipe s-au prezentat bine, dar mai dibace şi rapidă s-a dovedit a fi echipa „Ingenioşii” (Podubnîi Camelia, Doneţ Elvira, Zincov Livia, Lavric Daniel, Zarafa Patricia) care a ieşit învingătoare în  prima rundă a ringului intelectual. A doua echipă de participanți „Cercetătorii” (Diaconu Mircea, Pojoga Cristina, Carauş David, Labutina Olga, Savciuc Nichita) n-a rămas indignată de rezultat, deoarece i-am convins că e importantă însuşi participarea la competiție, entuziasmul de a-şi încerca forțele, capacitățile de a comunica, de a-şi spori orizontul de cunoștințe în domeniul literaturii şi că, până la urmă,  învinge prietenia, care este printre primele valori  umane. Tuturor membrilor echipei  învingătoare li s-au înmânat diplome de participare la ring, li s-a făcut şi o poză comună, din cealaltă echipă s-au învrednicit cu diplome cei mai activi şi corecți, cei mai buni jucători. Copiii au rămas în așteptarea de noi cărți captivante ale autorilor autohtoni şi de noi competiții interesante.