vineri, 17 mai 2019

Ziua Internațională a Familiei la Biblioteca „Ștefan cel Mare”

Doina Spătaru, Filiala „Ștefan cel Mare”

Sărbătorită pe întreaga planetă, începând cu anul 1995, această zi are ca scop sensibilizarea opiniei publice de a sublinia importanța familiei. Familiile sunt „nucleul de bază a societății” – ne naștem în familii, iar cei mai importanți ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuți în căminele noastre. Dar fiecare viață de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacțiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei ar fi un prilej bun pentru a încetini acest ritm și de a petrece timp cu familiile noastre. Familia se află în centrul vieții sociale, asigură bunăstarea membrilor ei, educând și socializând copiii dar și tineri,  asigurând și bunăstarea societății în ansamblu.

Familia are un rol esențial și în asigurarea îmbunătățirii sănătății copiilor, prin suport afectiv, sprijin material prin programele sociale mai ales familiilor aflate în dificultate sau situații vulnerabile.

În data de 15 mai și 16 mai la Biblioteca „Ștefan cel Mare” au fost organizate o oră de lectură și un concurs de erudiție dedicate  Zilei Internaționale a Familiei. Ora de lectură s-a axat pe: Povestea familiei Hapciu și Povestea familie de gărgărițe. În prima poveste preșcolarii de la grădinița nr. 96 s-au amuzat de micuțul hapciu care tot strănuta din cauza diferitor mirosuri, animale și obiecte care iritau familia Hapciu. Casa lor se afla într-un nas pe care îl țineau mereu curat și aerisit pentru a fi înafara disconfortului de a strănuta. Atunci când strănutăm trebuie să avem la îndemână o batistă, care era și sfatul final al acestei povești. Povestea familiei de gărgărițe este despre o gărgăriță albastră care vrea să zboare și să cunoască lumea din jur. Dar din cauza neatenției putea să fie în pericol. A salvat-o un copil în camera căruia se afla și a putut să se întoarcă la familia sa. Mama i-a explicat că ceea ce a făcut nu este rău dar trebuie să știe unde se duce. Gărgărițele mai pot fi roșii cu buline, portocalii cu buline negre, albe, galbene și albastre. Unii oameni pot fi cumsecade iar alții cruzi și răzbunători.

Concursul de erudiție a fost organizat de către bibliotecarele Doina Spătaru și Zinaida Abdrahmanov. El s-a desfășurat după ce au fost montate două povești în cadrul Proiectului „Să reauzim povestea”: Gogoașa și vrabia și vulpea. Concursul a avut ca generic: Uimește-ți familia! Prima parte a fost pentru copii care au răspuns la întrebări formate din ghicitori, proverbe și întrebări capcane. Și părinții prezenți la concurs au participat răspunzând prompt și corect la întrebări. Copiii trebuiau să extragă dintr-o cutie un balon în care se afla întrebarea pusă într-un ambalaj de bomboană. Părinții au jucat într-un joc asemenea unei rulete, unde cu ajutorul unei săgeți au ales câte un număr care varia între unu și doisprezece. La finalul concursului copiii au umflat baloane și au degustat bomboanele.