luni, 2 septembrie 2019

Cultura nu are hotare


Angela OLĂRESCU,
șef, Filiala Hristo Botev”

În ajunul Sărbătorii Limba Noastră Română, Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație, condusă de scriitoarea Renata Verejanu, a lansat un proiect inedit: „Forumul Oamenilor de Creație”. Deoarece de ani buni  Biblioteca Hristo Botev” are o colaborare de mare perspectivă atât cu poeta Renata Verejanu, cât și cu rețeaua de structuri ale Societății Civile, pe care le-a fondat poeta luptătoare, ne-am bucurat nespus fiind invitați în calitate de parteneri la prima ediție a acestui eveniment unic. Având genericul „Limba română – patrimoniul cultural imaterial”, Forumul a adunat personalități remarcabile ale culturii românești, și nu doar. Daniel Verejanu, autorul proiectului și moderatorul evenimentului a recunoscut că a fost plăcut surprins de numărul impunător de poeți, prozatori, traducători, ziariști, editori, artiști plastici, interpreți, critici literari, compozitori sosiți de la București, Râmnicu Vâlcea, Baia Mare, Sibiu, Bistrița, Roman, Piatra Neamț, Bacău, Vaslui, Argeș, Iași, Suceava, Dubăsari, Telenești, Tighina, Anenii Noi, Bălți, Chișinău… Un asemenea for al oamenilor de creație Biblioteca „Hristo Botev” găzduia pentru prima data. Sala era neîncăpătoare. Cu toate acestea, evenimentul a durat peste cinci ore, timp care ne-a părut o clipă, căci au cântat, au recitat poezii și au avut discursuri despre Limba Română peste 50 de personalități (Renata Verejanu, Romeo Tarhon, Eliana Agafiței, Ioan Romeo Roșiianu, Galina Codreanu, Tudor Palladi, Elena Volcinschi, Victor Cobzac, George Alexander, Liliana Liciu, Victor Ciobanu, Mariana Bendou, Petru Rotaru, Ina Stana Rebigan, Gabriel Todică, Daniel Verejanu etc.
După mai multe discursuri ale participanţilor la Forum, au demarat mai multe lansări de carte de poezie, proză, de lucrări ale artiştilor plastici atât din Republica Moldova cât şi din România.
Cu emoții deosebite şi-a prezentat cărţile poeta Elena Volcinschi (Nostalgii din vremuri trecute… şi Preludii autumnale), de la Bucureşti, scriitoarea fiind de origine din Basarabia s-a împărtăşit cu multe amintiri şi şi-a expus în versuri dorul de baştină. Şi-au lansat apoi cărţile: Viorica Toaca Osipova (Eu sunt femeie), de la Anenii Noi; Petru Rotaru a prezentat volumul Rouă pentru a fi; Victor Ciobanu, cartea Gânduri aşternute-n rânduri; Ioan Romeo Roşiianu a vorbit despre cartea sa Scrisoare de dragoste irosită; Gabriel Todică de la Suceava ne-a dezvăluit tainele picturii cărții Artişti plastici de viziune dualistă și multe alte cărți de valoare au fost prezentate şi donate bibliotecii. Ne-a bucurat nespus artistul plastic Ina Stana Rebigan (Giurgiu, România) dăruind cartea Изпращане на април (Adio aprilie) a Nadejdei Radeva şi revista Списание Картини с думи и багри (Imagini cu cuvinte) dizainul copertelor şi picturile din aceste lucrări aparţinându-i. De menţionat, că aceste lucrări sunt în limba bulgară şi editate în acest an. Dna Rebigan este îndrăgostită de pământul basarabean şi doreşte să vină de fiecare dată când este invitată la un eveniment sau altul. Trăind în oraşul Giurgiu de la frontieră cu Bulgaria, s-a bucurat nespus că Forumul Oamenilor de Creaţie s-a desfășurat la biblioteca bulgară „Hristo Botev”. Cărțile donate de scriitorii prezenţi la eveniment au completat frumos expoziția de carte „Cartea bună ne adună vernisată în preajma Sărbătorii Limba Noastră Română.
În alocuțiunea sa, dna Angela Olărescu, șefa Bibliotecii „Hristo Botev”, a mulțumit pentru donația de carte românească, carte de care biblioteca ducea lipsă, a recunoscut succesul proiectului, ori, asemenea evenimente grandioase și originale își aleg săli mari, luxoase, pe când poeta Renata Verejanu dăruie asemenea Sărbători îndrăgostiților de frumos din toate cartierele capitalei, din toată Moldova. Programul bogat și variat a oferit o sărbătoare a Cântecului, Poeziei şi Cărţii. A fost lansat un număr special al Revistei „Micul Prinț”, prima copertă fiind înfrumusețată de Eliana Agafiței, de la Iași, (deţinătoarea Premiului Mare la ediţia a XXVI-a a Festivalului Concurs Internaţional a Talentelor Lumii „Micul Prinț”), care a înseninat evenimentul cu cântece populare autentice.  Am făcut cunoștință cu multă lume de creaţie, care a venit la acest Forum. Le-am vorbit despre colaborarea prodigioasă care este între Biblioteca „Hristo Botev” și renumita poetă Renata Verejanu, fiind unul din cei mai productivi scriitori cu care noi colaborăm. Pe parcursul a patru ani colaborarea noastră s-a manifestat prin lansări și prezentări de carte, Festivalul Internațional de Poezie – Renata Verejanu, ediția a III-a din sectorul Râșcani al municipiului Chișinău, cu întâlniri cu tineretul studios, utilizatori ai bibliotecii noastre din liceele: „M. Sadoveanu”, „G. Meniuc”, Colegiul Național de Comerț al ASEM, ghidați de bibliotecarele Natalia Cibotaru, Elena Cortac și Ala Namașco.
În cadrul Forumului au fost primiți noi membri în Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație. Toți cei prezenți la Forum s-au simțit minunat discutând istoria, cultura, literatura mondială prin prisma iubirii, onorați că vin din ţara lui Grigore Vieru în ţara lui Grigore Vieru, Mihai Cimpoi, Renata Verejanu şi alții. A doua zi, toţi participanții la Forum am fost prezenți la Festivalul Internațional de Poezie „Renata Verejanu”, ediţia a VI-a, care şi-a nominalizat învingătorii în cadrul unui spectacol splendid la Biblioteca Naţională a Moldovei. Ne-a bucurat faptul, că Festivalul ea amploare, cuprinzând țări precum: Canada, Australia, Olanda, Italia, Danemarca, Bulgaria, Turcia, Macedonia, Ucraina, toate județele din România şi din toate colțurile Republicii Moldova. În fiecare an Academia Europeană a Societății Civile, autorul proiectului, editează Antologia învingătorilor. La această ediție fiind lansat deja volumul VI al Antologiei. Noutatea acestei ediții a Festivalului o constituie faptul că printre partenerii proiectului e şi Institutul Patrimoniului Cultural al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova. Protagonista Festivalului, poeta Renata Verejanu a menționat la Gala Premiilor că din cele 700 de materiale primite, în concurs au fost admişi 100 participanţi în secțiunile: poezie, eseuri, poezie în viziunea artiștilor plastici, recital, traduceri, compoziție. Antologia VI-a a Festivalului, un volum de peste 200 pagini cu peste 60 de autori, se alătură la celelalte volume şi ne aduce dovada unei munci inspirate deosebite a organizatorilor, şi se adaugă la Patrimoniul cultural al neamului.
 Rezultatele muncii enorme din acest an au fost prezentate de membrii juriului Internațional: acad. Vasile Tărâţeanu (Ucraina), Tudor Palladi, poet, critic literar, dr. hab. Victor Ghilaş, directorul Institutul Patrimoniului Cultural, secondat de dr. Dumitru Olărescu, regizor, Romeo Tarhon, poet, editor (România) şi Nicolae Mareş, scriitor (România), Anatol Moraru, poet (profesor la Universitatea de Stat Alecu Russo”), Bălţi, Ioan Romeo Roşiianu, poet, (Baia Mare, România), Daniel Verejanu, preşedintele Festivalului, coordonatorul proiectului, care au studiat lucrările prezentate ale participanţilor la concurs şi au ales învingătorii concursului. Cu emoții de învingători au fost încoronați premianții cu trofee, medalii şi diplome de excelență. La spectacolul de Gală au răsunat poezii din creația Renatei Verejanu, dar şi traduceri în limba engleză, franceză, olandeză şi albaneză, cântece pe versurile poetei. Emoții deosebite a avut protagonista Festivalului, când Ansamblul de dansuri populare „Floricica”, cond. artistic Serafima Prodan (profesionista care o viață a dansat în Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „Joc”).
 Vreau să menționez, că în acest an printre cei care au primit Trofeul Festivalul Internațional de Poezie – Renata Verejanu, ediţia a VI-a, 2019, Chișinău este și Biblioteca „Hristo Botev” în persoana dnei Angela Olărescu. Participarea Bibliotecii „Hristo Botev” împreună cu cititorii săi (elevi, studenți, profesori) la un evantai de evenimente organizate de Uniunea Internaționala a Oamenilor de Creație, a deschis noi căi de colaborare cu personalități de pe diferite meridiane. În acest context, dorim Festivalului Internațional de Poezie „Renata Verejanu” viață lungă şi participanți cât mai talentați.