vineri, 25 octombrie 2019

Cu dor de Creangă …


Tatiana Donțu, șef sector, Filiala „Transilvania”
                Ți-e dor de Creangă? Nouă da…. Iată doar câteva subiecte care te pot ajuta, să zbori cu gândul la eroii din poveștile lui Ion Creangă … Acesta a fost impulsul care ne-a determinat să înscenăm povestea „Soacra cu trei nurori”în cadrul Programului de lectură „Să Re-auzim povestea” la Biblioteca „Transilvania”.Un spectacol care a amuzat teribil și a pus pe gânduri în egală măsură! Cu o abordare proaspătă a tradițiilor a satului moldovenesc, în montarea clasei a III-a „H”, de la Școala primară nr. 83 „Grigore  Vieru”.                                                                                                           
Profesorul Consantin Parascan, cercetător şi specialist în opera lui Ion Creangă menționa: „Soacra cu trei nurori”, la fel ca și alte capodopere crengiene, este considerată o creație a lui Creangă, după motive şi personaje pe care le-am reținut din copilărie. Multe dintre aceste motive sunt extrem de vechi. Sunt adevărate capodopere ale creației populare. Creangă le-a dat geniul”.
Da, motivele sunt comice şi pline de învățăminte, cei obijduiți se coalizează împotriva opresorului, binele învinge răul, agresiunea aduce răzbunare, copii trebuie să asculte sfatul părinților. E arhicunoscut! Dar nu trebuie să uităm de valorile umane.
Și, imaginează-ți că azi începe călătoria extraordinară a vieții tale. Unde ți-ar plăcea să ajungi? Gândește-te bine, pentru că poți să mergi oriunde! Da, absolut oriunde! Tu alegi. Te poți plimba pe străzi în sus și în jos, numai pe cele care îți plac, și când te plictisești, poți să ieși liniștit din oraș. O, în ce locuri minunate o s-ajungi! Apoi iată așa ajungi în acest Program minunat!                                                                                 
Elevii clasei a III-a „H” de la  Școala primară nr. 83 „Grigore Vieru”, cu învățătoarea lor Tatiana Frunze, au făcut o Incursiune în lumea copilăriei, o activitate ce s-a concretizat prin interactivitate, care au incitat curiozitatea pentru povești, pentru carte.