miercuri, 16 octombrie 2019

Toate drumurile duc la bibliotecă!


Angela Vintilă,
 șef filială, Filiala „M. Ciachir”

„Singurul lucru pe care trebuie să îl cunoşti
cu precizie este unde se află biblioteca”. 
Albert Einstein 


Cea de-a 27 aniversare a Filialei „M. Ciachir” a fost dedicată măriei sale cartea. În program au fost incluse vizite ghidate de către elevii liceelor: „N.M. Spătaru”, „N. Gheorghiu”, „M. Kogălniceanu”, „Ștefan cel Mare”, aflate în preajma bibliotecii. Coloritul găgăuz a fost evidențiat prin expoziții atractive cu elemente tradiționale: noile ediții de carte a autorilor găgăuzi, viața și activitatea protoiereului și iluministului basarabean M. Ceachir.

La fel, a fost inițiat un serviciu nou „Гости литературы”, moderat de voluntara Daria Ștamburg, elevă a Liceului tehnologic ORT „B.Z. Gherțlea”, care a prezentat o informație utilă ce a trezit curiozitate și interes la copii.

În a doua parte a zilei, am ieșit din spațiul bibliotecii cu o lansare de carte, recent sosită de la București, Editura „Zorio” cu titlul „Poveștile celor patru anotimpuri”, autorul și ilustratorul A. Plăcintă. Acest eveniment a avut loc la Liceul Teoretic „M. Kogălniceanu” în sala de festivități cu prezența tuturor claselor primare, alături de profesorii săi. Programul a cuprins multe momente artistice în care au participat elevi de la Liceul Teoretic „Orizont”, ansamblul „Izvoraș”, conducător artistic, interpreta de muzică populară Rodica Druță – Hămuraru. Copiii au interpretat cântecele „Cartea, Domnul a creat-o”, „Profesorul”,   Cântă chitară” scrise pe versurile scriitorului A. Plăcintă. Cântecul „Moldova mea” versuri A. Plăcintă, muzica compozitorului C. Rusnac, a fost interpretat de Octavian Sasu. O adevărată feerie și o atmosferă de sărbătoare a dominat pe tot parcursul evenimentului. Au fost oferite multe autografe, cuvinte frumoase de îndrumare, dedicații profesorilor.

Spre finele programului a avut loc prezentarea expozițiilor de carte a scriitorilor găgăuzi, precum și o discuție pe marginea noilor volume recent apărute. S-a pus în discuție și necesiatea evaluării orelor de studiere a limbii găgăuze în cadrul realizării unui program propus de către organizația „Antem”.

Pe parcursul zilei am primit o mulțime de mesaje cu urări  din partea utilizatorilor și partenerilor.  

Filiala „M. Ciachir” v-a rămâne și în continuare un spațiu  de întâlnire, comunicare și învățare.