marți, 15 octombrie 2019

Visătoarea cu ochii de culoarea cerului...


Natalia Cojoharenco, bibliotecar, Filiala „Ovidius”

„Ar fi de ajuns doar să zâmbesc, şi aş face ziua mai luminoasă” citat Doina Postolachi


„Miraculosul ne învăluie şi ne scaldă precum aerul; dar noi nu-l vedem afirmă poetul francez Charles Baudelaire, acest miracol îl sesizăm în orice pagină din romanul Doinei Postolachi „Un secret în Los-Angeles”. Acest roman a fost selecţionat pentru programul de lectură „Chişinăul citeşte” anul 2019. Pe parcursul anului tinerii chișinăuieni, adolescenții fiind categoria de cititori pentru care a fost propus, au savurat plăcerea lecturilor magice. Ei au participat la ringuri intelectuale, la întâlniri cu autoarea cărţii, şi acum recent, în prima decadă a lunii octombrie au avut minunata ocazie de a revedea autoarea în sediul Bibliotecii Ovidius.

Au avut minunata şansă de a o cunoaşte pe cea, care i-a sedus cu măiestrie în lecturile lor, prin strategii verificate în timp: vise, obiecte magice, vrăjitorii, personaje de basm.

Invitaţii acestei zile au fost elevii de la Liceul „Mircea Eliade” şi Gimnaziul „ N. Costin” care au venit ghidaţi de profesoara şi mama autoarei, Veronica Postolachi, elevii Centrelor de Excelenţă în Construcţii; Energetică şi Electronică, elevii Liceului „Universul”, şi alţi cititori ai bibliotecii.  Chiar de la bun început elevii Liceului „Mircea Eliade”, sau „cavaleria literară” numiţi aşa cu drag de profesoara lor, i-au adresat o mulţime de întrebări autoarei, apoi au împărtăşit cu publicul din sală impresii postlecturale, confesiuni sincere despre  cum le-a influențat această carte viaţa lor. Tot ei ne-au vorbit despre  importanța viselor în viaţa omului contemporan, despre îngerii pământului care împart cu dăruire învăţătura cerească, de care a avut mare parte scriitoarea îndrăgită de public.


Doina Postolachi a povestit publicului şi despre alte opere de-ale sale, despre cartea debutantă „Galerie de gânduri”, despre plachetele cu versuri  „Poeme cu molii”, „Lumina de peste nopţile mele”, „Nostalgia neîntoarcerii” şi romanele „601”, „Ambroise”, cel mai bun roman al anului 2017, pentru care a obţinut şi un premiu, şi o ultimă apariţie fiind romanul „Vicii”, între paginile căruia citim că „o pasiune se naşte dintr-o traumă”, iar „viciul este un  Privilegiu devenit Sentinţă.

Pe parcursul a celor două ore, timp destinat activității, autoarea a răspuns cu multă dăruire la toate întrebările parvenite din sală. Cititoarea  fidelă a bibliotecii Ovidius, Iulia Ciornâi, „o  viciată a lecturii”, fiind şi o translatoare cu experienţă, a propus ajutor scriitoarei  în tot ce ţine de traduceri.  La întrebarea unui cititor de ce a ales ca simbol al magiei perna, autoarea s-a confesat că fiind deseori internată în spitale simțea disperarea şi groază impregnată în aceste perne de spital, şi pentru a simţi suflul casei sale, a decis să poarte cu ea perna proprie care chiar i-a fost de folos pe durata tratamentului. De atunci, recomandă tuturor să dăruiască perne, pentru a avea visuri frumoase, încărcate cu energie pozitivă.