joi, 19 decembrie 2019

Festivalul colindelor al bulgarilor basarabeni


Lidia Cîssa,
Bibliotecar, Filiala „Hristo Botev”

           
În Bulgaria Sărbătorile de Crăciun tradițional încep de la 20 decembrie, de Ziua  Sfântului Ignat (Игнажден) și continuă până la 27 decembrie, până la Ziua Sfântului Ștefan (Ден на Свети Стефан). Punctul culminant îl constituie Crăciunul (Коледа) ce se marchează pe 25 decembrie. În Bulgaria, asemenea altor țări creștine, de sărbătorile de iarnă, mai ales de Crăciun, se practică colindatul, o tradiție frumoasă moștenită de la strămoși. Pe parcursul Zilei de Ajun cete de copii, iar seara  cete  de  tineri umblă de la casă la casă interpretând cântece de urare și binecuvântare adresate gospodarilor, îndemnându-i la fapte bune, la măsură, la cumpătare în toate, la bunăvoință, dărnicie, ospitalitate. Colindele adesea sunt acompaniate de instrumente muzicale populare, sunt însoțite de dansuri, diverse jocuri pentru copii și tineret, cu deghizări în fel de fel de animale și păsări: urs, cal, bou, capră, gânsac, cocostârc ș.a. cu  folosirea măștilor respective, pieilor de animale, penelor, coarnelor etc., astfel aceste activități se transformă în adevărate spectacole în aer liber fiind pline de veselie.
            Sărbătorile de Iarnă la Biblioteca „Hristo Botev” au demarat anul acesta cu un Festival neobișnuit - Festivalul colindelor al bulgarilor basarabeni, ce s-a desfășurat în data de 13 decembrie curent în incinta bibliotecii noastre. La Festival au luat parte diverse ansambluri etnofolclorice din Chișinău și alte localități ale Moldovei cu care colaborează biblioteca noastră precum: ansamblul „Въгленче" din Chișinău, conducător artistic dna Ana Pagur, ansamblul  „Изворче” din satul Victorovca, r. Cantemir, conducător artistic dna Valentina Postica, ansamblul „Рада" din satul Constaninovca, r. Căușeni, conducător artistic dna Tatiana Derli. Printre participanți și-au dat aportul copii, tineret și maturi.
   Ansamblurile care au luat parte la Festival au prezentat un variat program etnofolcloric. Ansamblurile Въгленче și „Рада au demonstrat scenete din teatrul popular cu accesoriile necesare - măști de animale, crenguțe de corn care simbolizează la bulgari sănătate și putere (сурвачки), bastoane împodobite (бастуни). Deosebit de mult le-a plăcut spectatorilor „Ursul” (un participant deghizat în urs, purtând un cojoc de blană brună ca de urs şi mască pe față) care a arătat diferite ghidușii caracteristice lui Moș Martin, stârnind râsul tuturor celor prezenți în sală. Cântecele și colindele au fost prezente din abundență aici, fiind întrețesute cu scenetele din teatrul popular, în care se povestește despre nașterea lui Iisus Hristos și despre Preacurata Sfânta Marie, se proslăvesc Dumnezeu, Fiul lui și Maica Domnului, în care răsună urări de bine, noroc, belșug, sănătate, bunăstare, pace în suflet și în case adresate tuturor celor prezenți. Membrii ansamblului „Рада” au demonstrat în mod teatralizat tradițiile de  Crăciun ale bulgarilor – tămâierea, ghicirea, prezicerea, blagoslovirea ș.a. - ce s-a transformat într-un adevărat spectacol pe care cei din sală l-au urmărit cu mare interes. N-au lipsit aici nici dansurile. Ansamblul „Въгленче” a interpretat dansurile tradiționale bulgare de sărbătoare „Ръченица” și „Kуцата” , ansamblul „Изворче” a prezentat de asemenea dansul „Ръченица” și dansul „Полка”. Dansurile desfășurate cu mult avânt au încins și mai mult atmosfera din sală.
Colindele și obiceiurile de  Crăciun sunt tradiții frumoase, adevărate comori ce nu trebuie uitate, neglijate, ci transmise din generație în generație, păstrate cu mare grijă, cu sfințenie, deoarece promovează valorile naționale ale fiecărui popor. Noi, bibliotecarii, ne mândrim cu faptul că contribuim în măsura posibilităților la realizarea acestui măreț scop.