joi, 16 ianuarie 2020

Biblioteca și micii promotori ai culturii


Angela Vintilă,
 șef filială, Filiala „M. Ciachir”

„Citeşte! Numai citind mereu, creierul tău va deveni
un laborator nesfârșit de idei şi imaginații.”  Mihai Eminescu

În șirul evenimentelor consacrate Zilei Culturii Naționale și comemorarea marelui poet Mihai Eminescu, s-a aliniat și biblioteca noastră, pregătind un program cu dedicație și multe forme cognitiv- distractive pentru elevi. De comun acord cu profesorii Liceului Teoretic  „Ștefan cel Mare”, am decis să interacționăm la organizarea  programului în incinta Filialei „M.Ciachir”.
Evenimentul a început cu comemorarea poetului, opera căruia a rămas drept una inestimabilă, fiind o sursă  inepuizabilă de inspirație pentru noi toți. După, a urmat o scurtă relatare despre importanța evoluării culturii la tânăra generație, precum și despre declararea anului 2020 - Anul Lecturii. S-a vorbit mult despre importanța lecturii, în urma căreia, am realizat jocuri și teste.
Un dar frumos adus bibliotecii și realizat cu multă stăruință, mici cărți handmade, de către elevii cl.3, fiind îndrumați de dna Liliana Bădărău, diriginta clasei. Alexandrina Beșleagă, Ana Revenco și Taisia Toma au prezentat câte o poveste și s-au prestat deja în calitate de autoare. Micile sale „opere” au fost realizate după toată legea, fiind copertate cu indicația numelui de autor, titlu și instituția. O adevărată muncă la această vârstă dar și pasiune au demonstrat prin acest gest.
Stimularea lecturii poate fi preluată prin jocuri de înviorare. Astfel, am procedat și noi,   propunând elevilor să completeze un chestionar: fișa de lectură, de unde am și aflat preferințele literare. Biblioteca a fost și rămâne instituția care susține şi promovează capacitățile creative ale copiilor.  Ne bucură faptul că de fiecare data descoperim copii talentați, dornici de a crea și promova frumosul prin aplicarea noilor idei.
În aceeași zi, a mai avut loc o întâlnire în cadrul clubului ,,Veranda Literară”, aici adolescenții de la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare" și Liceul Teoretic „Socrate” au despre viața poetului Mihai Eminescu. A avut loc o seară nu doar artistică, ci și de informare, evidențiind importanța moștenirii lăsate de către domnia sa „Luceafărul poeziei românești“.
Acești tineri au demonstrat, că sunt vrăjiți de carte, sunt purtați de aceasta în universul minunat al cunoașterii. Noi, cei maturi suntem datori să îndrumăm pașii tinerelor mlădițe pe acest nou drum, plin de neprevăzut.