joi, 23 ianuarie 2020

Noroc, frumoasă iarnă!


Lidia CÎSSA,
bibliotecar, Filiala Hristo Botev”  
           

Anul acesta avem parte de o iarnă deosebită, un fel de iarnă-primăvară, cu multă lumină și soare zâmbitor, cu temperaturi înalte pentru așa perioadă, deși un geruț nu prea sever ne  pișcă puțin de obraji dimineața și seara. Uneori iarna pare a fi gânditoare, umplând spațiul dintre cer și pământ cu ceață, fără urmă de zăpadă. Iar noi ne întrebăm nedumeriți: pe unde s-a rătăcit iarna adevărată, cea cu multă zăpadă, cu imagini fantastice pe geamurile ferestrelor, cu fulgi pufoși și jucăuși, ce se învârt prin aer asemenea unui roi de fluturi albi”, cu troiene călătoare”, ca în pastelurile lui Vasile Alecsandri? Mai ales sunt dornici de asemenea peisaje de iarnă copiii care ard de nerăbdare să se dea cu săniuța, cu schiurile, cu patinele, să se joace cu bulgări de zăpadă, să facă omuleți de zăpadă etc.
Gândindu-mă la copii, observând tristețea din ochii lor, am ajuns la ideea să creez pentru ei o dispoziție și o atmosferă de iarnă adevărată, să completez ceea ce  nu le-a oferit natura în acest sezon – o iarnă bogată în zăpadă, cu toată frumusețea ei. Astfel, am desfășurat la Biblioteca Hristo Botev”, în data de 22 ianuarie curent, o activitate pe această temă cu copiii de la Academia copiilor FasTracKids”  - prezentare de carte Moara de frig” de Dan Coman. Le-am oferit copiilor o scurtă informație despre autor, cu vizualizarea la ecranul mare a imaginilor cu el, cu întâlniri cu cititorii cărților lui, inclusiv cu copiii de la grădinițe și licee. Le-am comunicat și despre pictorul Lică Sainciuc, fiul binecunoscutului artist plastic basarabean, portretist, renumit mai ales prin colecția sa de măști Glebus Sainciuc, care a ilustrat foarte frumos această carte, precum și alte cărți pentru copii, inclusiv Albinuța”  și primul Abecedar” cu litere românești de după 1989, cărți scrise de Spiridon Vangheli, Petru Cărare, Grigore Vieru, Constantin Dragomir, Ion Creangă ș.a., folosind de asemenea imagini din cărți și de la ecranul mare.
 Dan Coman este un scriitor  român contemporan, scrie atât proză, cât și poezii, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Cartea Moara de frig” este o poveste contemporană despre un sat numit Gersa, acesta fiind, de fapt, chiar satul de baștină a scriitorului. O poveste fascinantă! Am lecturat din carte cele mai interesante momente, discutându-le apoi împreună cu copiii. Satul din poveste era deosebit prin faptul că oamenii ce locuiau aici mai mult ca orice iubeau iarna. Și pentru ca  ea să dureze cât mai mult timp, au construit la marginea satului o moară care măcina tot fumul ce ieșea din hornul caselor și-l transforma în frig. Dar să știți că acesta era un frig cu totul special, cum, după cum scria autorul, nu mai exista altundeva în lume – era un frig moale și plăcut la atingere ca blana unei pisici, un fel de ger albastru în care puteai să stai ore în șir fără să-ți înghețe mâinile, nasul și picioarele”. Locuitorii satului se duceau în fiecare dimineață și își umpleau câțiva saci cu frig de acela pufos ca să le ajungă pe toată ziua și se întorceau bucuroși acasă fiindcă știau că atât timp cât funcționa Moara de fig, iarna va continua. În acest sat locuia și un băiețel pe nume Horică, care, fiind foarte neastâmpărat și vesel, inventa toată ziua ceva. Copiii cu interes au ascultat despre invențiile și năzbâtiile lui Horică, spre exemplu: nodurile de la șiret care nu puteau fi niciodată dezlegate, mașinuțele din care rămâneau doar roțile, scrisul de mână pe care doar el îl putea înțelege ș.a. Cel mai arzători vis al lui era să construiască în mijlocul satului o vacanță de iarnă fără sfârșit în care să încapă toți copiii din lume. Dar cea mai mare șotie a lui Horică a fost cea când într-o zi l-a rugat pe Spiridușul  Bondane, care punea moara în funcțiune, să apropie mai rapid ajunul Crăciunului ca să primească mai repede cadouri, să umble pe la casele oamenilor împreună cu copiii de zăpadă, colindând și urând, lucru care îl plăcea nespus de mult. Cum l-a înduplecat Horică pe Spiriduș, ce i-a adus în schimb și ce a ieșit din această peripeție a lui Horică urmează să citească copiii, dacă le-a plăcut cartea. Ulterior, discutând despre carte, despre iarnă, am folosit jocul Beautifloor”, copiii au format vesel și rapid  cuvinte  selectate din text sau pe tema Iarna”, întrecându-se în măiestrie.
 Preșcolarii au rămas impresionați de carte, de iarna din carte  frumoasă, albă și pufoasă, de șotiile vesele ale lui Horică, de omuleții de zăpadă care nu se mai topeau și te puteai juca cu ei în fiecare zi. Am încurajat copiii spunându-le că iarna continuă încă la noi și poate Crăiasa iarnă va reveni și pe meleagurile noastre tot așa de frumoasă, cu fulgi gingași și dulci, cu straiele sale argintii, dar până când ne putem delecta cu cărți despre iarnă care ne bucură ochii și ne fac dispoziție bună, ca niște prieteni adevărați.