miercuri, 4 martie 2020

4 martie 1977 - 55 secunde de groază...


Mircea Ciochină, bibliotecar principal,  Filiala „Onisifor Ghibu”

De-a lungul mileniilor s-a demonstrat că factorul natural este unul decisiv în ceea ce privește viața şi activitatea omului. În așa fel, rezultă că fenomenele naturii pot afecta toate domeniile de activitate umană:  social, economic ş.a. În lume nu există loc unde forța naturii nu şi-ar lăsa amprenta negativă fie prin ploi torențiale, secete, uragane, erupții vulcanice, cutremure violente, alunecări de pământ, ș.a. Și Republica Moldova nu este o excepție la acest capitol, deoarece ne aflăm nemijlocit în zonă de risc seismic a cărui sursă sunt munții Vrancea din tara vecină. Evidențierea urmărilor cutremurelor anterioare ne poate crea o imagine cât de distrugătoare pot fi cutremurele vrâncene, atât urmările economice fiind foarte semnificative, dar şi pierderile de vieți omenești.
Actualitatea acestui subiect este importantă atât pentru autorități, cât și pentru populație care este slab pregătită pentru astfel de situații excepționale.
Dat fiind faptul că din 1990 până astăzi nu au avut loc cutremure de mare intensitate, o bună parte a tinerei generații nu cunoaște despre existența unui asemenea risc și nici modul de comportare și reacționare în caz că acesta se declanșează. Astăzi la 4 martie 2020 se împlinesc 43 de ani de la cel mai distrugător cutremur al României contemporane, care a afectat semnificativ și teritoriul R. Moldova pagube semnificative și jertfe. Biblioteca  „Onisifor Ghibu” fiind în parteneriat cu Institutul de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe și cu Școala Profesională nr.9 din Chișinău, a realizat o lecție publică pentru elevi care au avut ocazia să cunoască particularități ale acestui imprevizibil fenomen. În cadrul evenimentului Ion Ilieș – șeful centrului de monitorizare seismică a proiectat scurt-metraje informative și educaționale, în care au fost date exemple despre modalitățile de reacționare și comportare în timpul cutremurului. Expertul în domeniu a relatat că seismele sunt cele mai imprevizibile și distrugătoare fenomene ale naturii care pot produce distrugeri mari și jertfe umane. Datorită progresului tehnico-științific, astăzi omul construiește clădiri cu o rezistență seismică sporită, studiul și monitoringul permanent la nivel global a acestui fenomen au contribuit la elaborarea a metodelor de predicție, și probabilitatea de producere a cutremurelor în anumite zone și timp. Sau realizat sisteme de înștiințare prealabile pentru reducerea consecințelor negative asupra factorului socio-uman. Pregătirea și instruirea populației, cum să se comporte și să acționeze este un element important în acest sens, deoarece panica și neștiința de acțiune poate duce la consecințe grave.